Доступність посилання

ТОП новини

Огляд української преси за 12 лютого


Огляд української преси за 12 лютого

Київ, 11 лютого 2003 – “В Україні достатньо прикладів, як державний орган, замість того, щоб виконувати покладені на нього Конституцією функції, перетворюється на репресивну машину,” – стверджує кореспондент газети “Україна молода”. Наразі ж журналіст вирішив написати про Вищу раду юстиції. А за роз’ясненням з деяких правових та юридичних питань він звернувся до народного депутата, члена профільного парламентського Комітету Степана Хмари. Серед іншого, парламентарій наголосив на недотриманні законодавства більшістю членів Вищої ради юстиції, які подеколи поводяться просто аморально. Не останню роль у цьому відіграє і нинішній голова Ради – Сергій Ківалов, який, на думку пана Хмари, незаконно очолює цей орган правосуддя. Проте головний керманич держави заплющує на це очі, адже Сергій Ківалов вже неодноразово надавав владі суттєві послуги, на кшталт допомоги з відстороненням судді Миколи Замковенка. А нещодавно голова Вищої ради юстиції уславився несподіваною зворушливою турботою про пенсійні роки екс-президентів держави, написавши законопроект під назвою “Про соціальні та правові гарантії Президенту України, який припинив виконання повноважень”. Докладніше про цей законопроект, а також про порушення закону у Вищій раді юстиції – в статті “Як і хто в Україні робить Феміду повією”.

Про гарантії для “гаранта” в українському політикумі мовиться не перший день. Спочатку цим спокусливим “пряником” користувалася опозиція, аби умовити Леоніда Кучму добровільно піти з президентської посади, не чекаючи імпічменту з причепом у вигляді чималої кількості кримінальних справ. Втім, на думку газети “Вечірні вісті”, Леонід Данилович певно був упевнений, що пропрезидентські парламентарії зможуть ухвалити необхідний законопроект, котрий убезпечить його “від суми і від тюрми”. І ось такий законопроект вже зареєстрований у Верховні Раді. Його автор, як вже згадувалося, – голова Вищої ради юстиції, він же парламентарій – Сергій Ківалов. Ознайомивши читачів зі змістом документу, “Вечірні вісті” привертають увагу до кількох статей. Зокрема, до права екс-президента на податкову амністію. ”Невже, – запитує газета, – допускається, що глава держави апріорі повинен приховувати свої доходи чи ж чинити інші фінансові злочини, а держава повинна вибачити йому ці “маленькі слабкості”? Про це – в статті “Для чого пенсіонеру Кучмі податкова амністії”.

В цьому ж числі газета продовжує дискусію про те, чи мали право високопосадовці приймати присягу на вірність Ордену Святого Станіслава. Публікація називається “В редакцію зателефонував його величність шевальє генерал”.

На думку дописувача газети “День”, своєрідною традицією українських ЗМІ є здебільшого негативний підхід: в центрі уваги публікацій – недоліки, прорахунки, зловживання, стихійні лиха і таке інше. Але свобода слова не зводиться до негативу, це, перш за все, незаангажованість та сміливість в ідеях. А знайти певний позитив в державі, автор статті вишів в ядерній спадщині, що в уяві багатьох зводиться лише до Чорнобильського лиха.

Про нещодавні пікети екологів, що відбувалися під стінами міністерства, що відає охороною довкілля, пише газета “Сегодня”. Причиною протесту став намір відомства дозволити весняне полювання на птахів.

В цьому ж числі щоденник розповідає про плюси та мінуси послуг, які надають українські ломбарди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG