Доступність посилання

ТОП новини

Робоча зустріч президентів Польщі і України


Робоча зустріч президентів Польщі і України

Івано-Франківськ, 13 лютого 2003 – У державній резиденції “Синьогора”, що на Прикарпатті, президент Леонід Кучма провів робочу зустріч із президентом Польщі Александром Кваснєвським. Під час зустрічі було обговорено проблеми двостороннього співробітництва, зокрема видання безкоштовних віз для громадян України після приєднання Польщі до Євросоюзу, будівництва нафтопроводу “Одеса-Гданськ”. Президенти також обмінялися думками щодо найгостріших питань міжнародної політики.

Після розмови віч-на-віч президент України Леонід Кучма та президент Польщі Александр Кваснєвський провели спільну прес-конференцію. На зустрічі з журналістами керівники держав вже традиційно підтвердили прагнення до подальшого розвитку стратегічного українсько-польського партнерства. Було також заявлено про цілий ряд конкретних кроків до поглиблення економічних та політичних зв’язків між державами. Леонід Кучма, зокрема, наголосив, що вирішено проблему отримання віз українцями після вступу Польщі до Євросоюзу: “Ми домовились про видання безкоштовних віз громадянам України і безвізовий режим для громадян Польщі після вступу Польщі до Євросоюзу. Я вважаю, що це важливе не так економічне, як політичне питання”. Слова свого українського колеги підтвердив також Александр Кваснєвський.

Щодо поглиблення економічної співпраці, то добрим стимулом мало б стати будівництво нафтопроводу “Одеса-Гданськ”. На перспективи побудови нафтопроводів президенти дивляться з оптимізмом: “Нафтопровід “Одеса-Броди-Гданськ” мав би стати добрим стимулом для поглиблення економічної співпраці. Є домовленість на рівні прем’єр-міністрів обох країн сприяти цьому проекту”. Окремо Леонідом Кучмою та Леонідом Кваснєвським обговорено також вшанування 60-ї річниці українсько-польського протистояння на Волині. Загалом президенти досягнули домовленостей щодо підготовки заходів з метою вшанування жертв тих трагічних подій. У спільній заяві, яку підписали президенти України та Польщі, наголошується, що Україна й далі сприймає свого західного сусіда як основного партнера на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції. Саме на підтвердження таких глибоких зв’язків президенти планують оголосити 2004 рік Роком Польщі в Україні, а 200 рік – Роком України в Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG