Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Косова розпочав процедуру для ухвалення Декларацiї про незалежнiсть


Парламент Косова розпочав процедуру для ухвалення Декларацiї про незалежнiсть

Белград, 14 лютого 2003 – Парламент Косова у четвер розпочав процедуру для ухвалення Декларацiї про незалежнiсть, яку пiдготувало 42 депутатiв. Депутати сербської нацiональностi й офiцiйний Белград цей документ вважають неприйнятним.

Декларацiю про незалежнiсть пiдготували депутати вiд усiх трьох парламентських партiй етнiчних албанцiв. В документi йде мова не про державу, а просто про незалежне й суверенне Косово. Декларацiя є свого роду вiдповiддю косовських албанцiв на Конституцiйну хартiю державного об’єднання Сербiї i Чорногорiї, в якiй мовиться, що Косово є складовою частиною Сербiї. Минулого тижня, коли оприлюднено проект декларацiї, голова мiжнародної адмiнiстрацiї у провiнцiї Мiхаел Штайнер сказав, що рiшення про остаточний статус Косова має право винести лише Рада безпеки ООН. Анi офiцiйний Белград нi органи влади у Косовi не мають права ухвалювати документiв щодо статусу провiнцiї, заявив Штайнер. На його вимогу, лiдери парламентських фракцiй погодилися вiдкласти обговорення декларацiї.

На сесiї у четвер декларацiї не обговорювали. Один депутат зачитав її текст, головуючий сказав що документ буде обговорено на однiй з наступних сесiй. На цьому й завершилося. Голосування не було. Через це депутати сербської нацiональностi, якi заявляли, що покинуть зал у разi голосування, залишилися на своїх мiсцях. Окремi серби кажуть, що вони не звертали уваги на декларацiю, оскiльки її формально не обговорювано. Iншi, навпаки, вважають, що йшлося про неофiцiйне проголошення незалежностi Косова.

Мiнiстр внутрiшнiх справ Сербiї Душан Михайлович iронiчно каже: “На парканi можете написати що-небудь”. На його думку, факт що в косовському парламентi зачитано декларацiю не матиме правових й полiтичних наслiдкiв.

Посольство Сполучених Штатiв у Белградi у зв’язку з дебатами щодо Косова оприлюднило заяву речника Державного департаменту Рiчарда Баучера, в якiй мовиться, що одностороннi акти чи заходи Белграда та косовських iнституцiй могли б додатково дестабiлiзувати ситуацiю. Баучер закликав усiх зацiкавлених спiвпрацювати з мiжнародним спiвтовариством з метою створення пiдвалин для демократичного Косова.

На думку оглядачiв, Белград i косовськi албанцi утримуватимуться вiд заходiв, якi могли б додатково ускладнити ситуацiю. Етнiчнi албанцi задоволенi, оскiльки декларацiя про незалежнiсть прозвучала в Парламентi. Белград задоволений тому, що косовцi були змушенi вiдкласти проголошення незалежностi.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG