Доступність посилання

ТОП новини

Звідки беруться гімни? Як вони народжуються? Чи це завжди питання парламентських дебатів, дебатів, забарвлених чи то червоною, чи то зеленою чи може іншою ідеологією?


Звідки беруться гімни? Як вони народжуються? Чи це завжди питання парламентських дебатів, дебатів, забарвлених чи то червоною, чи то зеленою чи може іншою ідеологією?

Музику німецького гімну склав знаменитий композитор Франц Йозеф Гайден. Це частина його Кайзер квартетів, композитор склав цей твір 1796-го року. Гайден відвідав Великобританію де на нього справив величезне враження британський гімн, Боже короля спаси. Цей твір вважається першим гімном в історії. Повернувшись до Австрії він скомпонував гімн для останнього імператора Свято римської імперії Франца 2-го. Ця композиція, з незначними змінами, була гімном Австро Угорської імперії аж до її розвалу. А слова написав Ауґуст Гайнрих Ноффман фон Фалерслейбен, поет, етномузиколог та революціонер. За Бізмарка він зазнав цензури і репресій. Пісня німців, назвав свій твір фон Фалерслейбен, стала гімном Веймарської Німеччини 1922-го року. За часи нацизму, цю пісню знали як Дейчланд Дойчланд убер Алєс, Німеччина понад усе, від першого рядка вірша. Цей вірш це мрія про об’єднану, вільну Німеччину, де люди мають повну волю і свободу.

Американський гімн – це поєднання воєнних вражень з майже піратською фолкльорною піснею. Вірш написав поет Франциз Скот Кі, за часи американсько - британської війни. 1814-го року британці бомбили військову базу США Форт МекГенрі, в штаті Меріленд. Стрілянина тривала цілу ніч і Скот Кі не знав, чи втрималася база перед британською навалою, чи ні. Коли вранці зійшо сонце і він побачив, що над базою майоріє американський прапор, Скот Кі написав вірша і назвав його «Стяг, усіяний зорями». Після публікації вірша, його почали співати під мелодію популярної пісні До Анакреона в небі. Анакреон був грецьким поетом, який виспівував чари любові і вина, Конгрес США ухвалив пісню «Стяг усіяний зорями» своїм національним гімном 1931-го року.

Ще одна народна мелодія, що стала музичним тлом національного гімну, це мазурка Домбровського – а саме, польський гімн. Твір написав Юзеф Вибіцкі, близький соратник генерала Яна Генрика Домбровського у липні 1795-го року до відходу легіону Домбровського воювати в Наполеонських війнах, на боці Наполеона. звичайно. Музика народної пісні разом з глибоко патріотичним текстом, стали надзвичайно популярними серед солдатів та народу. Упродовж століть розподілу і поневолення, ця пісня піднімала польський дух і завзятість, бо за словами гімну, поки живуть поляки, вони шаблею відберуть те, що польське. Після повалення комунізму в Польщі мазурку Домбровського не лише затвердили національним гімном, а й спонзорували нове вивчення історіії виникнення цього твору.

Ось такі історії національних гімнів Німеччини, Америки та Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG