Доступність посилання

ТОП новини

Мітинги у Симферополі


Мітинги у Симферополі

Сімферополь, 10 березня 2003 р. У Сімферополі акція “Повстань, Україно!” пройшла непомітно, зате з нагоди чергової річниці народження Тараса Шевченка відбулися аж три мітинги, а також офіційні урочисті збори і покладання квітів до пам’ятника Кобзареві. Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

В акції “Повстань, Україно!” в Сімферополі взяли участь лише комуністи і соціалісти, близько пів сотні яких біля пам’ятника Тарасові Шевченку читали його вірші, згадували Союз, ганьбили Америку і НАТО та протестували проти війни в Іраці: “Ми вимагаємо: ні війні! У відставку президента, як головного винуватця усіх бід і страждань нашого народу” Хай живе радянська соціалістична Україна!” - Це був 1-й секретар Симферопольського міському КПУ Валерій Кучеренко. Лідер кримських комуністів, голова Всеукраїнського руху “Нащадки Хмельницького” Леонід Грач до пам’ятника Тарасу Шевченку не прийшов, що дало привід журналістам згадати, що його однодумець, голова Кримської організації “Нащадків” Михайло Бахарєв кілька років тому назвав великого українського поета “авантюристом”, а українську мову, якою той писав – “мовою черні”.

За пів години до комуністів там же і в тій же кількості провели мітинг політичні і громадські організації національно-демократичного спрямування, лідери яких заявили, що їхня акція має культурологічне спрямування і присвячена виключно вшануванню пам’яті Тараса Шевченка. Попри це пам’ятник поету був оточений кількома сотнями працівників міліції, Служби безпеки, бійців Внутрішніх військ:

Як тільки “нашоукраїнці” і комуністи розійшлися, до пам’ятника Кобзареві прибула кавалькада автомобілів з мигалками – до Шевченка прибули перші особи автономії, які поклали до погруддя поету квіти і швиденько зникли, заявивши журналістам, що обов’язково підтримуватимуть у Криму українську освіту, культуру і пресу.

Останніми до пам’ятника поету прийшли парафіяни і клір Кримської єпархії УПЦ Київського Патріархату, які відправили панахиду за Тарасом Шевченком. Цього ж дня шевченківські заходи відбулися у Севастополі, Ялті, Євпаторії та інших кримськіх містах і селах. Правда, у більшості з них представники кримської влади участі не брали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG