Доступність посилання

ТОП новини

CША звинувачують Ірак у порушенні правил ведення війни


CША звинувачують Ірак у порушенні правил ведення війни

Прага, 1 квітня 2003 – У неділю з’явилося повідомлення про те, що американські військові вбили кількох іракських дітей та жінок, що їхали в автомобілі, який не зупинився на пункті перевірки. На думку деяких експертів, свідчить про те, що американці вирішили пристосовуватися до партизанських методів ведення війни, що ними Ірак погрожує окупаційному війську. Тим часом самі американці не припиняють звинувачувати Ірак у порушенні правил ведення війни. Тему продовжує Марія Щур.

На перший погляд ,сама концепція «правил війни» звучить ,як суперечливий термін. Війна є війна, вбивства і руйнування є її суттю. Але насправді ведення воєнних дій регулюється ще з 1864 року, коли перші правила були записані у Женевській Конвенції. Ïї метою було усунути найголовніші і часті порушення, як, скажімо, вбивство військовополонених. У цьому останньому злочині, серед іншого, Сполучені Штати звинувачують Ірак. Днями американський генерал Пітер Пейс, заступник начальника об’єднаного комітету начальників штабів, заявив, що декількох американських полонених було «страчено», після того, як вони здалися у полон.

Йшлося про близько десятка американських солдатів, які потрапили у засідку і були взяті у полон. Декількох із них було вбито, і іракське телебачення показувало їхні трупи із вогнепальними ранами на скронях, що на думку американців, може свідчити про страту.

Однак посол Іраку при ООН Мухаммад АльДурі відкидає звинувачення на адресу своєї країни. «Ми поважаємо міжнародне гуманітарне законодавство, включно з Женевською Конвенцією. Ми поводимося з полоненими так, як вимагає конвенція», - заявив представник Іраку.

Проте американська сторона звертає увагу на те, що випадок із полоненими – не єдине порушення конвенції. Речниця Пентаґону Вікторія Кларк наголосила, що іракське військо використало лікарню у місті Нассарія для обстрілу американських солдатів. «Іракська армія навіть використала лікарню як фортецю, обстрілюючи американських піхотинців. Під час війни лікарня має бути безпечним місцем для хворих та поранених. На будинку був прапор із червоним півмісяцем, який мав захистити лікарню від нападу», - говорить речниця американської армії. Американське твердження ще не було перевірене з незалежних джерел, але це станеться, можна буде говорити про порушення конвенції, бо незаконне використання прапора Червоного Півмісяця є воєнним злочином.

Також американці звинувачують Ірак у тому, що у деяких випадках напади на американських військових були здійснені людьми у цивільному. При цьому американські військові уже встигли назвати такі дії терористичними. Проте експерти попереджають, що використання цього терміну американцями може налаштувати громадську думку європейців іще ворожіше до Сполучених Штатів.

Партизанська війна у свідомості європейців пов’язана із подіями Другої Світової, коли партизанські рухи опору проти нацистів користувалися симпатією і підтримкою населення. «Потрібно мати на увазі, що правила війни поширюються на нерегулярне військо, і потрібно бути дуже обережним, називаючи терористами людей, які зі своєї позиції просто захищають власну країну», - говорить аналітик Інституту Стратегічних Досліджень у Лондоні Деніел Плаш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG