Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація: Приватизована і викуплена квартира, чи є якась різниця в оплаті комунальних та інших послуг?


Володимир Ляшко Сьогодні ми відповімо на запитання нашого слухача, який цікавиться, чи є якась різниця в оплаті комунальних послуг, коли квартира в будинку, приміром, приватизована, чи куплена.

Вітаю Вас, шановні слухачі. Перед мікрофоном Володимир Ляшко. Сьогодні ми відповімо на запитання нашого слухача, який цікавиться, чи є якась різниця в оплаті комунальних послуг, коли квартира в будинку, приміром, приватизована, чи куплена. Отже, запитання нашого слухача.

Слухач

Мене цікавить різниця між тим, що квартира приватизована і – квартира викуплена. Я живу в двокімнатній квартирі, яку я викупив. Заплатив 12 тисяч, тоді ще карбованців. Але бачу, що різниці не має між приватизованою і моєю: і той має право продати, і я маю право продати. А ще в ЖЕК треба платити 10,50 щомісяця. Чи правильно це, що я оплачую в ЖЕК гроші щомісяця?

Володимир Ляшко

Відповідає на запитання наш юридичний консультант Валентина Позинич.

Валентина Позинич

В принципі різниці ніякої не має, тому що і в першому випадку, і в другому випадку квартира переходить у власність громадянина. У першому випадку він її купив, тобто сплатив за неї певну суму, а в другому випадку квартира передана у власність громадянина безкоштовно на підставі закону про приватизацію житла. І при купівлі квартири, і при придбанні цієї квартири шляхом приватизації ніхто не може бути звільнений від плати за утримання житла, за утримання будинку і при-будинкової території. До складу цих витрат включаються: утримання обслуговуючого персоналу, наприклад, двірників, прибиральниць, ліфтерів, на експлуатацію будинкового господарства: вивезення і знешкодження сміття, освітлення, утримання місць загального користування, здійснення протипожежних заходів, дезинфекція, тощо, на амортизацію будівель, споруд, машин, обладнань, інвентаря і т.д. У кожному конкретному випадку розмір цієї плати визначається в залежності від того рівня послуг, які надаються власникам цього житла.

Володимир Ляшко

Це була рубрика «Юридична консультація на «Свободі»» у програмі «Демократія і держава». Щовівторка і щосереди лунають запитання наших слухачів і відповіді юриста. Наш телефон у Києві 490 29 00. Запитання формулюйте чітко і лаконічно. На все добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG