Доступність посилання

ТОП новини

США перекривають Іракську нафту для Сирії


Юрій Дулерайн США перекривають Іракську нафту для Сирії

Нью-Йорк, 16 квітня 2003 - Сполучені Штати вирішили покарати Сирію за допомогу іракському режимові, перекривши нафтопровід з Іраку до Сирії.

Перекриття нафтопроводу – перше серйозне економічне покарання для Сирії. Рішення, про яке повідомив міністр оборони Дональд Рамсфелд, вважають першим кроком у новій стратегії Сполучених Штатів на Близькому Сході. Нафтопровід з Іраку, здатний щодня перепомповувати 200 тисяч барелів нафти, давав Сирії змогу торгувати рідким паливом на світовому ринку. За дешеву іракську нафту Сирія постачала Багдадові товари , що є порушенням економічних санкцій ООН. Нафтопровід з Іраку був для Сирії найбільшим джерелом прибутків.

Дамаск звинувачують у тому, що він надає притулок керівникам поваленого іракського режиму, причому деяких з них переправляє до третіх країн. Цими днями на кордоні з Сирією заарештували родича Саддама Гуссейна, колишнього міністра внутрішніх справ Іраку, коли він намагався перейти на сирійську територію. Цей діяч сказав, що багато хто з його колег уже дістався туди. Як стверджував Рамсфелд, Сирія скеровує до Іраку автобуси з озброєними найманцями. Деякі з тих машин були перехоплені, найманців арештували. В одному з автобусів виявили 650 тисяч доларів готівкою і віддруковані заклики до вбивства американців з обіцянкою грошової винагороди.

Сирію також звинувачують у постачанні іракському режимові під час війни зброї російського виробництва, зокрема протитанкових ракет і приладів нічного бачення. За даними американської розвідки, Сирія також виготовляє хімічну й біологічну зброю, заборонену міжнародними конвенціями. Президент Джордж Буш заявив, що Сирія володіє хімічною зброєю . Державний секретар Колін Пауелл нагадав у телевізійному інтерв’ю, що Сирія значиться у списку держдепартаменту як спонсор міжнародного тероризму. Вона підтримує такі терористичні угруповання на Близькому Сході, як Хамас, Хесболла та Ісламський Джихад. Кондоліза Райс, голова ради національної безпеки при Білому домі, назвала Сирію “ державою беззаконня”.

Одначе держсекретар Пауелл наголосив, що Сполучені Штати не плекають воєнних амбіцій на Близькому Сході і поки що не мають наміру воювати проти Сирії, але додав: “Ми повідомили Сирію про нашу стурбованість”.

Оглядачі при цьому звертають увагу на слова “поки що”, тобто що дипломатичні зусилля й економічні санкції - не єдині засоби тиску.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG