Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї в рамках першотравнених святкувань цiкаву манiфестацiю влаштувала група громадян, якi сумують за колишньою Югославiєю. Вони на приватному маєтку у мiстi Суботиця, що на самiй пiвночi країни, оголосили про створення нової держави


Михайло Рамач У Сербiї в рамках першотравнених святкувань цiкаву манiфестацiю влаштувала група громадян, якi сумують за колишньою Югославiєю. Вони на приватному маєтку у мiстi Суботиця, що на самiй пiвночi країни, оголосили про створення нової держави

Белград, 2 травня 2003 – Восени 1991 року, в час розвалу колишньої Югославiї, група молодих людей, яким вдалося втекти з воєнного пекла, створила фiктивну Югославiю в Iнтернеті. Її громадянином може стати кожний, хто не визнає, що Югославiя пропала. Кожний громадянин повинен обрати для себе певний мiнiстерський ресор. Так в уявнiй, електроннiй Югославiї є мiнiстри теплих вод, дитячої лiтератури, перелiтних птахiв та ще п’ятдесят тисяч iнших.

Пiсля перебудови Югославiї на Державне об’єднання Сербiя i Чорногорiя суперечливий бiзнесмен Блашко Ґабрич iз мiста Суботиця, що неподалiк угорського кордону, закликав усiх югоностальгуючих людей об’єднатися й створити мiнiатюрну державу, яка зберiгатиме пам’ять. Ґабрич свого часу емiгрував до Канади. Там, за власним твердженням, розбагатiв. П’ятнадцять рокiв тому повернувся до Суботiци, заснував власну друкарню, згодом став депутатом у Парламентi. Пан Ґабрич, мiж iншим, тричi очолював югославських уболiвальникiв на Олiмпiйських грах. Через це окремi журналiсти стверджували, що вiн був спiвробiтником полiтичної полiцiї.

Як би там не було, Блашко Ґабрич купив три гектари землi на узбережжi озера Палич, побудував на нiй палац й на межi поставив чотири кордонних ознаки, на яких написано: Югославiя. Вiн упевнений, що у Сербiї та сусiднiх країнах, якi колись були югославськими республiками, є чимало людей, якi мрiють про вiдновлення колишньої держави. Ґабрич спершу називав себе почесним президентом. Проте сьогоднi вiн сказав, що усi майбутнi громадяни матимуть однаковi права ,а глава держави не потрiбний.

Якщо на територiї Iталiї можуть iснувати незалежнi Ватикан і Сан Марино, якщо в Сполучених Штатах є Диснейленд, чому в Суботицi не мiг би iснувати Юголенд – каже Ґабрич. На його думку, мiнi-Югославiя могла б стати своєрiдним музеєм і сприяти розвитковi туризму, а одночасно заохочувати спiвробiтництво колишнiх югославських республiк.

На вiдмiну вiд колег з Белграда, котрi уже кiлька днiв докладно повiдомляють про створення нової держави, мiсцевi журналiсти зазначають, що йдеться про саморекламування екстравагантного бiзнесмена й демагога. Важко сказати, скiльки людей взяло участь у манiфестацiї пана Ґабрича, оскiльки на березi озера триває масовий першотравневий пiкнiк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG