Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про результати 5-денних переговорів президентів України і Росії


Петро Кагуй Російська преса про результати 5-денних переговорів президентів України і Росії

Прага, 5 травня 2003 року - Російська преса у понеділок дає свою оцінку підсумкам переговорів президентів України і Росії, котрі проходили у Ялті. Російські оглядачі роблять висновок, що Україна зробила помітний крок до подальшої інтеграції з Росією.

«Практично вперше президент Росії заговорив зі своїм українським колегою про транзит не лише російського газу, але й нафти та електроенергії, - зауважує російський часопис «Комерсант».

А стосовно перспективи інтеграції України і Росії до Європейського Союзу, як зазначає автор статті, Володимир Путін наголосив, що в Росії і України великі законодавчі протиріччя не лише з Євросоюзом, але й між собою. «У Росії багато питань з Україною: санітарний контроль, технічні параметри на кордоні і так далі», - зауважив російський президент, який запропонував створити міжурядову групу, щорозроблятиме пропозиції з гармонізації законодавства Росії і України для парламентів двох країн».

А вже інший російський часопис «Время новостей» зауважує, що кожен із президентів намагався просунути вирішення «своїх» проблем. «Путін акцентував увагу на якнайшвидшому створенні єдиного економічного простору під патронатом Росії і синхронізації енергетичної, нафтової і газової політики. А Кучма домагався гарантій, щоб Кремль не чинив опору процесу входження України до Світової організації торгівлі і просив фінансово підтримати спільний проект літака АН-70», - зауважує московський часопис. Щодо Світової організації торгівлі, то у Києві, зазначає автор статті, побоюються, що у випадку, якщо Росія на рік швидше стане членом цієї організації, то пред’явить Україні додаткові вимоги».

«Результатом спільних прогулянок, - пишуть «Время новостей», став помітний крок України назустріч двосторонньої інтеграції. Президент Кучма, хоча й вважає Європейський союз «спільним майбутнім», все ж не бачить альтернативи поглибленню стосунків із Росією, й тому згоден на створення єдиного економічного простору в рамках СНД», - робить висновок газета «Время новостей».

«Леонід Кучма також не отримав однозначної підтримки української ініціативи з будівництва літака АН-70. Президент Путін підтвердив, що Росія у цьому проекті зацікавлена, але потрібно «завчасно визначитися», «хто і на яких умовах купуватиме цей літак». Раніше Україна розраховувала на централізовані замовлення міністерства оборони Росії», - наголошує часопис «Время новостей».

А інший російський часопис «Газета» припускає, посилаючись на дипломатичні джерела, що, можливо, в ситуації з літаком АН-70 була навмисне розіграна сцена. Спершу російські військові однозначно заявили, що проект літака АН-70 абсолютно безперспективний, а потім російський президент дав надію Леонідові Кучми, заявивши, що в цей проект вже вкладені гроші і про нього не варто забувати. «Це було своєрідним подарунком Путіна Кучмі – черговий політичний аванс», - зауважує московський часопис «Газета».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG