Доступність посилання

ТОП новини

Частина чеченських біженців залишила Польщу і перебралася до сусідньої Чехії


Петро Кагуй Частина чеченських біженців залишила Польщу і перебралася до сусідньої Чехії

Прага, 5 травня 2003 року - За останні три тижні польсько-чеський кордон перейшли близько 600 чеченських біженців, серед яких багато родин із дітьми. За словами чеченців, їх не влаштовують умови, в яких вони перебували у Польщі. А в Чехії вони розраховують на медичне забезпечення, можливість навчатися, а ті, хто не мав статусу політичного біженця, сподівається швидко отримати його.

На думку чеченських біженців, чеське законодавство ліберальніше. Тим більше, що влада Польщі нещодавно заявила про реформу законодавства стосовно іноземців. Особи, які не отримали статус біженця, зможуть розраховувати у Польщі лише на спеціальний дозвіл на перебування. Але такий дозвіл не дає жодної соціальної допомоги, а також не дає права на так званий «женевський паспорт» біженця, яким дає можливість виїжджати за кордон.

За твердженням деяких польських правозахисників, протягом останнього року влада Польщі, не бажаючи псувати стосунки із Москвою, строгіше ставиться до громадян Росії чеченської національності, й тому чеченці змушені шукати притулок в інших країнах. Однак, офіційна Варшава заперечує таке звинувачення, наголошуючи, що процедура розгляду заяв на отримання статусу біженця від чеченців не змінилася. Представники польської влади також зазначають: якщо не брати до уваги Туреччину, то після Німеччини Польща є другою європейською країною за кількістю прийнятих чеченських біженців.

Але давайте послухаймо самих біженців. Ось що сказав в інтерв’ю нашому радіо один із біженців на ім’я Гаважі: «Там люди хороші, поляки... Стосунки у нас були нормальні. Єдине що... Я приїхав сюди через те, що у Польщі не було лікування і вчитися не було де», - заявив Гаважі.

Раптовий наплив чеченських біженців з боку польського кордону став несподіванкою для влади Чехії. І все ж, попри організаційні труднощі, нікого не повернули назад.

«Ми вдячні чехам, вони також добре нас прийняли і нікому не відмовили. Відразу нам дали кімнати. Що ж до статусу, тут більше можливості отримати статус біженця. Я так думаю», - заявив в інтерв’ю радіо «Свобода» біженець на ім’я Гаважі.

Чеченські біженці, котрі перетнули польсько-чеський кордон, позабирали у Польщі свої письмові прохання на отримання політичного притулку, а декотрі, хто вже мав цей статус, відмовилися від нього.

Процедура отримання статусу біженця у Чехії не є простою. Однак, як заявила представник міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки Габріела Бартикова, ситуація із чеченськими родинами є дещо іншою, бо на їхній батьківщині і далі триває збройний конфлікт. А оскільки ні Польща, ні Чехія наразі ще не є членами Європейського Союзу, на ці країни не поширюється європейське законодавство, яке забороняє відмовлятися від статусу політичного біженця в одній країні і просити його в іншій чи й навіть забирати заяву з проханням притулку в одній державі Євросоюзу і звертатися з таким же проханням до іншої.

Загалом минулого року притулок у Чехії попросили 8 480 осіб. Це наполовину менше, ніж у 2001 році, коли число прохачів притулку перевищило 18 000.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG