Доступність посилання

ТОП новини

Український і російський флоти спільно відзначають День Перемоги, але з різним настроєм


Володимир Притула Український і російський флоти спільно відзначають День Перемоги, але з різним настроєм

Севастополь, 08 травня 2003 р. 9-го травня у Севастополі моряки українського і російського флотів спільними колонами вийдуть на парад на честь Дня перемоги у 2-й світовій війні. Але самі моряки кажуть, що настрій у них буде різний.

У четвер до Севастополя прибула представницька делегація Ради Федерації Федеральних зборів Росії на чолі з її головою Сергієм Мироновим. Російські депутати мали тривалу зустріч з моряками великого протичовнового корабля "Керчь" Чорноморського флоту Росії, а також взяли участь у засіданні флотської Військової Ради. Члени делегації на чолі із Сергієм Мироновим приїхали не тільки вивчати ситуацію на Чорноморському флоті і морально та матеріально підтримати російських військових. За словами представників штабу Чорноморського флоту Росії, для військових моряків набагато важливіша політична підтримка російських політиків, які, втім, часто її демонструють.

А тим часом на українському флоті уже другий тиждень працюють посилені комісії Генеральної прокуратури, Ради національної безпеки та оборони і військового відомства України, які за дорученням Президента Леоніда Кучми шукають порушення у використанні коштів, майна і земель, виділених Військово-морським Силам України. За неофіційною інформацією, Генпрокуратура уже порушила кілька кримінальних справ проти представників командування, і посилені перевірки тривають. ВМС України й досі залишаються без головнокомандувача. Адмірала Михайла Єжеля Президент Кучма “за розвал флоту” відправив у відставку, а віце-адмірал В’ячеслав Сичов обов’язки головкома виконує тимчасово. Українські офіцери кажуть, що така невизначеність на тлі масових перевірок і розслідування дуже сильно впливає на бойовий дух українських моряків, і так останнім часом не надто високий.

Представники ВМС України, з якими я розмовляв, кажуть, що не відчувають уваги і підтримки з боку керівництва України. У 10-ту річницю відродження українського флоту, яка відзначалася у квітні минулого року, жоден з керівників держави не привітав моряків. Натомість, указом Президента День ВМС України відзначається 1 серпня – у річницю виходу в море кораблів, коли на їхньому борту перебував Леонід Кучма. Але й у цей день не завжди український Президент святкує разом зі своїми військовими, тоді, як на День російського флоту він із сім’єю, як правило, перебуває у Севастополі.

Цілком можливо, що настрій українських моряків дещо підніме повідомлення, що з травня військові отримуватимуть більше грошей за вислугу років. Але й тоді їхня зарплата буде значно меншою, аніж у моряків Чорноморського флоту. Деякі офіцери кажуть, що на бойовий дух впливає навіть те, що серед севастопольських наречених значно більшою популярністю користуються саме грошовиті російські, а не українські моряки. Про те, що у Москві враховують усі складові бойового духу своїх моряків у Севастополі , свідчить і повідомлення московської військової газети “Красная звєзда” про те, що грошове утримання моряків Чорноморського флоту приблизно на 40% вище, ніж у Росії, а в обслуговуючого персоналу Чорноморського флоту зарплата у 2-3 рази більша, ніж у середньому в Україні. Загалом, за різними оцінками військових фахівців, асигнування на утримання ВМС України вдвічі чи втричі менше від коштів, які виділяє Москва на перебування свого флоту на території України. Як результат – спільними військово-морськими навчаннями командує російський адмірал. Російський офіцер традиційно очолює об’єднану колону на параді 9-го травня і команди під час параду звучать російські. Росіяни отримують нові кораблі, виходять в океан, диктують, що і як писати в українських військових газетах, впливають на політичну ситуацію у регіоні. А український флот, як кажуть самі військові, через брак фінансування і політичної волі у Києві – скорочує кількість військових об’єктів і на навчаннях демонструє свою міць у фарватері російських кораблів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG