Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш агітує за скорочення податків


Юрій Дулерайн Президент Буш агітує за скорочення податків

Нью-Йорк, 13 травня 2003 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликає законодавців голосувати за скорочення податків, запропоноване його адміністрацією.

Виступаючи з промовами під час поїздки по кількох штатах, президент Буш агітував за більше скорочення податків, ніж пропонує фінансова комісія верхньої палати Конгресу. Законопроект, висунутий Білим домом, передбачає зменшення податків на 726 мільярдів доларів. Одначе Палата представників проголосувала за 550 мільярдів, а Сенат може ще урізати цю суму до 350 мільярдів доларів.

Президент разом з командою економістів Білого дому впевнений, що чим менший тягар податків, тим більше грошей залишиться у підприємців для розширення виробництва, для створення нових робочих місць, для закупівель нового обладнання , а працюючі люди зможуть більше витрачати на свої родинні потреби. Все це сприятиме піднесенню економіки, допоможе їй подолати застій, як розраховує Білий дім.

Але сенатори-демократи стверджують, що план республіканської адміністрації щодо скорочення податків вигідний лише багатіям, що ухвалення пропозиції Буша змусить уряд зменшити обсяг соціальних програм. Буш, виступаючи перед робітниками машинобудівного заводу в штаті Нью-Мексико, зокрема сказав: “Ви почуєте, що цей план допоможе лише багатим людям. Це типова вашингтонська політична риторика, ось що це таке. Нинішній план добрий, він доможе всім людям, які знають, на що витрачати зайві гроші”.

Суперечка стосується фундаментальних розходжень між двома найбільшими політичними партіями Америки. Демократи переконані, що чим більше податків, тим більше грошей у бюджеті, що дасть змогу урядові долати нерівність у суспільстві шляхом упровадження нових програм і соціальних послуг.

Республіканці сповідують іншу соціальну філософію. Вони взагалі вважають, що уряд повинен якомога менше втручатися у життя суспільства і не мусить лікувати соціальні хвороби за допомогою усе нових програм, оплачуваних усе новими податками. Цю філософію свого часу сформулював президент Джеральд Форд, який сказав: “Якщо ви бажаєте мати уряд, що задовольнятиме усі ваші потреби, то матимете такий уряд, який забиратиме у вас все, що ви заробите”. Цю антиподаткову філософію сповідує й нинішній президент Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG