Доступність посилання

ТОП новини

США внесли на обговорення Ради безпеки ООН новий проект резолюції у справі Іраку й очікують його схвалення наступними днями


Михайло Мигалисько США внесли на обговорення Ради безпеки ООН новий проект резолюції у справі Іраку й очікують його схвалення наступними днями

Вашингтон, 20 травня 2003 - США внесли на обговорення Ради безпеки ООН новий проект резолюції у справі Іраку й очікують його схвалення уже наступними днями. Згідно з останньою версією документа, спеціальний представник ООН, матиме “незалежні повноваження” у керуванні політичними реформами та заходами відбудови Іраку. Як відомо, після успішного закінчення воєнної кампанії й понад місяць після усунення режиму Саддама Гуссейна виникли серйозні труднощі саме у гарантуванні безпеки та економічної відбудови Іраку. Адміністрація США вказує на те, що необхідно якомога швидше скасувати санкції ООН стосовно Іраку, щоб зрушити з місця процес економічної відбудови.

Як зазначив постійний представник Сполучених Штатів в ООН посол Джон Негропонте, теперішня версія, уже третя за минулий тиждень, є остаточною. Цей документ щодо скасування санкцій ООН стосовно Іраку та процесу відбудови цієї повоєнної країни визначає чіткіше роль спеціального представника ООН у формуванні нової влади на іракській території. Водночас проект резолюції надає Сполученим Штатам і Великобританії статус окупаційних сил, повний контроль над Іраком та нафтовими ресурсами, аж поки не буде встановлений “міжнародно визнаний представницький іракський уряд”.

Постійний представник Пакистану посол Мунір Акрам, за ротацією теперішній президент Ради безпеки, зазначив однак, що він очікує “відносно інтенсивного обговорення” нового проекту резолюції. Хоча члени Ради безпеки ООН намагаються уникнути дипломатичного протистояння, яке мало місце напередодні очолюваної Сполученими Штатами збройної кампанії в Іраку, однак постійний представник Росії, посол Сергей Лавров сказав журналістам, що новий проект резолюції охоплює ”низку технічних питань”, які слід уважно вивчити,а деякі вияснити. Щоправда,постійні члени Ради безпеки - Росія й Франція, які категорично виступали проти застосування сили в Іраку, цього разу не погрожують застосуванням вето й імовірно утримаються від голосування, на що у понеділок натякнув президент Франції Жак Ширак. Пакистанський дипломат, на якого посилається агенція “Ассошейтед прес”, зазначив однак, що тепершінє обговорення проходить в “конструктивному дусі”, адже йдеться про питання відбудови миру й безпеки на іракській території. Власне ,як зазначають американські представники, процес відбудови ускладнюється й з огляду на те, що досі не скасовано санкцій ООН стосовно Іраку. Речник Білого дому Арі Флайшер визнав, що існують серйозні труднощі на теперішньому етапі відбудови Іраку:

“Існують райони в Багдаді, не йдеться про увесь Багдад, а лише про певні райони, які лишилися позаду щодо встановлення правопорядку.....Ми почуємо й про ті страшні історії, однак вони не є показником того, що стається по цілій країні, ба й навіть у низці інших районів того ж Багдада, наголосив Арі Флайшер. Як зазначають американські офіційні особи, новий проект резолюції гарантує міжнародному співтовариству добрі рамки для надання підтримки Іракові у становленні стабільного й безпечного суспільства й якомога швидшого поновлення суверенітету цієї країни. Щоправда, дискусії в Раді безпеки далі точаться довкола майбутньої ролі міжнародних військових інспекторів, проти повернення яких до Іраку виступають Сполучені Штати. Як також не вщухають дебати й стосовно пропозиції США щодо закінчення протягом наступних шести місяців програми ООН іракська “нафта в обмін на харчі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG