Доступність посилання

ТОП новини

5-та Всеєвропейська Конференція міністрів охорони


Богдана Костюк 5-та Всеєвропейська Конференція міністрів охорони

“Тільки на принципах європейської солідарності ми зможемо подолати екологічні виклики, з якими стикаємося нині. Україна як рівноправний член європейської сім’ї народів, робитиме все можливе для утвердження екологічно чистої і багатої Європи під мирним небом”, – так з виступу Президента України розпочалась у Києві 21-го травня 5-та Всеєвропейська конференція міністрів охорони довкілля. Її гасло – “Довкілля для Європи”.

Початок роботи представницького форуму за участю міністрів охорони довкілля європейських держав і провідних фахівців – екологів був дещо затьмарений пікетом, який організували активісти Партії зелених України. Вони висловили протест побудові судноплавного каналу “Дунай – Чорне море”, який проходитиме територією унікального природного куточка – Дунайського біосферного заповідника. Як поінформувала журналістів речник ПЗУ Марина Бондаренко, цей проект лобіюється українським урядом та профільним комітетом Верховної Ради. Про екологічні проблеми України говорив у вступній промові на початку конференції і Президент Кучма. Він нагадав міжнародній спільноті про проблеми, пов’язані з наслідками Чорнобильської катастрофи, і закликав об’єднати зусилля для подолання екологічних викликів сьогодення.

Збереження та охорона природи – це унікальна можливість для співпраці держав Європи, - зазначила комісар Європейського Союзу з питань довкілля Маргот Валлстрем: “Існує багато громадських і науково-дослідних організацій для здійснення міжнародних програм з охорони довкілля в Європі. Зазначу, що Євросоюз констатує поліпшення у цілому стану довкілля, але це результат побічних процесів економічних та соціальних змін у державах Європи за останні десять років, а не введення новітніх екологічно безпечних технологій”, - підкреслила пані Валлстрем. Її колега – директор департаменту сталого розвитку Світового банку Лора Так наголосила, що учасники конференції мають зосередитися на здійсненні таких важливих міжнародних проектів, як “Енергозбереження та впровадження екологічно безпечних технологій у виробництво; зменшення забруднення водойм і регіональних морів – маю на увазі програму збереження біорозмаїття Дунаю і Чорного моря; збереження водних ресурсів і забезпечення питною водою районів Європи та Середньої Азії, що потерпають від її нестачі, та інші проекти, від яких залежить збереження довкілля в Європі. А відтак і збереження європейської цивілізації”, - наголосила професор Так.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG