Доступність посилання

ТОП новини

Іслам проти штату Флорида


Юрій Дулерайн Іслам проти штату Флорида

Нью-Йорк, 30 травня 2003 - Незвичайний позов розглядає нині окружний суд в американському штаті Флорида: жінка-мусульманка вимагає, щоб на її шоферському посвідченні була фотографія, на якій обличчя сховане за паранджею.

Салтаана Фрімен, 35-річна громадянка Сполучених Штатів, жителька Флориди, стверджує, що її релігія, іслам, не дозволяє їй відкривати своє обличчя, тож на шоферському посвідченні вона має виглядати, як у щоденному житті, тобто обличчя вкрите чорною тканиною з невеликим прорізом для очей. Будь-який інший варіант є порушенням її прав як віруючої людини.

Зі свого боку, Департамент з автомобільних справ Флориди і з питань безпеки на автомобільних шляхах відмовляється видавати водієві посвідчення без фотографії обличчя анфас. Штат мотивує тим, що посвідчення водія є основним і, переважно, єдиним документом, який служить доказом легітимності особи. Шоферське посвідчення містить на лише фотокартку водія, а й фізичні прикмети, такі як адреса, зріст, вага, колір очей та волосся, дата народження, стать, зразок особистого підпису. Куди б громадянин не звертався – до банку, урядової установи, поліції тощо, головним документом, що засвідчує його особу, є шоферські права, а їх практично має мало не кожний американець, який сягнув сімнадцятирічного віку, бо саме тоді людина може отримати право на водіння автомобіля. Ніхто й ніколи не вимагає від америкнця показати паспорт. Це питання виникає лише під час в’їзду до іншої країни. Тож, громадянин Сполучених Штатів отримує паспорт лише з метою закордонної подорожі.

Заступник генерального прокурора шгтату Флорида Джейсон Вайл заявив у суді, що чітка фотографія обличчя водія на посвідченні є невіддільною складовою питання громадської безпеки, оскільки фіотографію використовують під час перевірки на дорозі, у фінансових операціях і щоб запобігти фальшуванню посвідчень. Але Говард Маркс, адвокат мусульманки, стверджує, що “це питання свободи релігії, питання, чи наша країна допускає функціонування різних релігій.”

Таким чином, окружний суддя Джанет Торп мусить вирішити, чи фотографування місс Фрімен для шоферського посвідчення є зазіханням на її релігійні переконання. Суд триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG