Доступність посилання

ТОП новини

Поширення НАТО на схід


Василь Дарчук Поширення НАТО на схід

Прага, 4 травня 2003 – У рамках поширення союзу НАТО на Схід Вашингтон планує розмістити свої військові підрозділи у деяких колишніх соціалістичних країнах, зокрема балканських, які нині стали або незабаром стануть членами оборонного союзу. Ідеться передусім про румунські і болгарські військові бази, які служитимуть для американських підрозділів цілорічними тренувальними центрами.

У кореспонденції з Румунії інформаційне агентство “Асошіейтед Пресс” повідомляє, що розміщення американських підрозділів у згаданих країнах – це справа не років, а найближчих місяців. Заступник командира американських військових з’єднань в Європі генерал Волд заявив у зв’язку з нинішніми планами, що розміщення проходитиме у рамках поширення НАТО на Схід. І хоча представник Пентагону у вівторок повідомив журналістам, що рішення у цій справі поки що не ухвалене, міністр оборони США Рамсфельд та інші офіційні особи вже раніше підтвердили, що Пентагон вивчає можливості розміщення американських військ у різних частинах світу у відповідь на нинішню загрозу міжнародного тероризму. Тим часом місцеві дипломати і міністри оборони Румунії і Болгарії підтвердили плани розміщення американських підрозділів на базах їхніх країн для тренувань. Міністр оборони Румунії Пашку підкреслив у зв’язку з цим, що згадані дві європейські країни стратегічно розташовані найближче до регіону, який залишається нестабільним, тобто до Перської затоки і Середньої Азії. Його колега, болгарський міністр оборони Пасі заявив кореспондентові “Асошіейтед Пресс”, що район (Балкан) добре підходить також для ведення боротьби з міжнародними терористичними групами, які можуть бути розкидані всюди в регіоні. Згідно зі згаданими планами, на військових базах двох країн будуть проходити підготовку піхотні підрозділи, тяжка і легка артилерія, а також вертолітні з’єднання. Тренування будуть тривати круглий рік, а військові підрозділи прибуватимуть сюди в ротаційному порядку. Таким чином в регіоні завжди перебуватиме приблизно 3 тисячі американських військовослужбовців. У рамках нинішніх планів командування США в Європі має намір скоротити чисельність американських 80-тисячних сил у Німеччині на 25%.

До цього слід додати, що керівництво обох держав, як зрештою інших колишніх соцкраїн, радо вітає поширення союзу НАТО на Схід і прибуття туди західних військових підрозділів. Після закінчення холодної війни і розвалу радянського блоку країни, які перебували під диктатом Москви, нині намагаються якомога швидше прилучитися до західних економічних і військових структур, які гарантуватимуть їм безпеку і розвиток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG