Доступність посилання

ТОП новини

Абетка демократії: Чесні вибори і демократичні наміри...


Василь Зілгалов Абетка демократії: Чесні вибори і демократичні наміри...

Прага, 10 червня 2003 - «56 % населення України вважають, що демократичні вибори в цій державі неможливі»,- така фраза прозвучала з уст лідера політичного блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка у Празі на конференції присвяченій 50-річчю радіо “Свобода”. Виходить так, що внутрішньо Україна не готова до демократії. Хто ж може допомогти її народові у подоланні такого зневір’я?

Кажуть, що найкращий лікар – час, але чи не запізно буває всім чесним людям сподіватися лише на нього. В історії людства не раз бували повороти, коли очікуванням протиставлявся рішучий прорив народу, спільноти, до визволення від тиранії, до справжньої свободи...І в цих переломних подіях важливим було поєднання передової особи і більшості народу. Віктор Ющенко, який має сьогодні найвищий рівень довір’я в українському суспільстві, так і сказав нещодавно, що «безумовно, ми розуміємо, що це українська проблема, на яку повинні дати відповідь українці, вони повинні знайти в собі еґо / внутрішній стрижень/ , вони повинні знайти в собі волю, знайти порозуміння, консолідацію...але відповідь ця, безумовно , для українців». Разом з тим лідер «Нашої України» вважає, що для перемоги демократії в його державі сьогодні таких факторів не вистачає, як він підкреслив: «тільки внутрішніх – недостатньо»....

Віктор Ющенко висловив у Празі переконання, що демократичній світ не може бути байдужим до того, що нинішня влада в Україні «ігнорує свободу вибору людини»... І тому, на думку Ющенка, політичні сили Заходу повинні знайти способи впливу на те, що відбувається в Україні. Отримання правдивої інформації – це є проблема в Україні, робиться все для того аби українське суспільство було роздробленим, «як отара овець».

Якщо 56 % громадян не вірить у чесні вибори, то це означає, що більшість народу в Україні усвідомлює реальність ситуації, але чи знайде він сили і рішучість об’єднатися довкола свого еґо, вісі, стрижня, яким, мабуть, є реальна політична сила, реальна особистість, котра має реальні демократичні наміри. Чи не до цих 56%, насамперед, звертається Віктор Ющенко: «Шановні українці, схаменімося! Давайте не будемо займатися самоїдством, давайте знайдемо якісь острівки стабільності і почнемо відновлювати довіру самих до себе». Довіру до самих себе...

Взаємне довір’я єднає людей і пробуджує їх від пасивності , бо остання, за словами чеського філософа Густава Лінднера, лише «приводить до викреслювання народів з книги історії»...То чи варто очікувати вказівного перста історичної долі, коли можна вершити її самим?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG