Доступність посилання

ТОП новини

Завдяки пильності працівника залізниці в Чеській Республіці вдалось уникнути терористичного акту


Оксана Пеленська Завдяки пильності працівника залізниці в Чеській Республіці вдалось уникнути терористичного акту.

Прага, 11 червня 2003 - Вчора на залізничному полотні поблизу чеського міста Пардубіце, що лежить в 50 км на схід від Праги, були виявлені дві бомби. Якщо б бомби вибухнули, на думку фахівців, поїзди зійшли б з колії, а від сильної вибухової хвилі постраждали б навколишні будівлі. Сьогодні поліція досліджує обставини злочину.

Оприлюднені факти не торкаються обставин розслідування злочину. На них поліція наклала інформаційне ембарґо. За повідомленнями з преси стало відомо, що на залізничній колії невідома особа чи кілька людей розмістили дві бомби. Виготовлені найшвидше домашнім способом, вони виглядали як два великих вибухові пристрої, з’єднані між собою. Тоді, коли працівник залізниці виявив невідомий предмет на колії, поїзд через це місце вже пройшов. Колія була підкопана, а одна з рейок майже до кінця перерізана ручною пилкою. Сам по собі факт вартий уваги, оскільки вручну пилкою рейку можна перерізати так за 4-5 годин. Чому не дійшло до повного вибуху, а запалилась і відразу згасла одна з бомб, невідомо. Важко навіть уявити, що могло б статися, якщо б задум невідомих осіб вдався. Відрізок залізниці поблизу міста Пардубіце належить до найрухливіших, ці місця густо населені. Обійшлось, на щастя, тільки закриттям цього відрізку траси, відповідно, з запізненням поїздів, іншими незручностями, зате без людських жертв. Як розглядає вчорашню подію поліція? Речник поліцейської президії Чехії Бланка Косинова радіо "Свобода" відповіла:

Б.Косинова: Я б поки що не хотіла це називати терористичним актом. Це дуже сильне слово. Однак те, що сталось вчора, ми докладно вивчаємо. Гадаю, тут важливіше інше. Ми хочемо з’ясувати, чи має вчорашній акт зв’язок з іншими випадками, які стались саме на цьому відтинку залізниці і які ми називаємо атаками на колію. Ми хочемо знати, чи цей випадок подібний до інших, що стались, оскільки є тут пару подібних деталей.

Речник чеської поліцейської президії згадала 4 попередніх випадки, що стались цього року на залізниці. Наприклад, уже двічі невідома особа по телефону погрожувала бомбою в разі, якщо їй не буде виплачено 5 мільйонів доларів, Правда досі йшлося про шантаж, жодних бомб виявлено не було. Цього разу бомба була, вона тільки не вибухнула. Міністерство внутрішніх справ не приховує стурбованості. Залізничні колії в Чехії взяті під особливий контроль поліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG