Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр України перебуває з візитом у Білорусі, обговорюючи проблеми боргів, кордону та Чорнобилю


Юрій Свірко Прем’єр-міністр України перебуває з візитом у Білорусі, обговорюючи проблеми боргів, кордону та Чорнобилю

Мінськ, 16 червня 2003 - У понеділок розпочався дводенний офіційний візит до Білорусі українського прем’єр-міністра Віктора Януковича, який планує відвідати свою історичну бітьківщину – селище Януки у Вітебській області. Разом із білоруським колегою він підписав дві угоди – про співпрацю в галузі культури та мистецтва й протокол до угоди про співробітництво у військово-технічній сфері.

Про військово-технічне співробітництво білоруський та український прем”єри говорити не побажали. Взагалі, цей візит було заплановано як здебільшого культурно-спортивний. Окрім офіційних закладів і Мінського тракторного заводу, який випускає трактори на київському заводі “Ленінська кузня”, у програмі білоруського візиту Віктора Януковича – критий футбольний манеж у Мінську, приміський спорткомплекс “Раубічи”, меморіал “Хатинь” та його родинне селище Януки в Докшицькому районі Вітебської області.

Але першим пунктом у цій програмі були переговори з прем”єр-міністром Білорусі Геннадієм Новицьким. Вітаючи гостя з Києва, він зазначив,що присутність у складі української делегації губернаторів Волинської, Чернігівської, Рівненської областей та представників ділових кіл дозволить перейти до реалізації конкретних проектів. А Віктор Янукович наголосив: “Нам необхідно менше займатися дипломатією та політикою”. Глава уряду України додав, що народи двох країн чекають саме на розв”язання актуальних економічних проблем.

Журналісти в Мінську зрозуміли це так, що гість закликає вирішити питання з українськими боргами, сплати яких понад 5 років вимагає Білорусь. Але це питання так і не було розв”язане. На прес-конференції за підсумками переговорів білоруський прем”єр Геннадій Новицький сказав з цього приводу:

Новицький: Ми домовилися останні пропозиції української сторони та білоруської уважно розглянути на рівні експертів банків та міністерств фінансів, і вже на найближчій зустрічі наших робочих груп, комісій спробувати знайти на основі цих пропозицій взаємоприйнятне рішення.

А його український колега Віктор Янукович був дуже лаконічним:

Янукович: Я умовно можу сказати: є пропозиції білоруської сторони, є пропозиції української сторони, і я думаю, що десь посередині є рішення.

Тим часом залишатиметься в силі висунута президентом Білорусі Олександром Лукашенком умова : доки Україна не сплатить боргів, доти Білорусь не буде ратифікувати з нею договір про державний кордон. З президентом Лукашенком український прем”єр зустрінеться цього вівторка, а поки що про кордон він говорив з білоруським колегою. Вони розглядали варіанти максимально спрощеного режиму перетину білорусько-українського кордону в пункті пропуску “Комарин” (на шляху із українського міста Славутич до Чорнобильскої АЕС) для іноземних фахівців і транспорту, що обслуговуюють закриття цієї єлектростанції. Глави урядів двох країн висловилися також за зміцення регіональних зв”язків між прикордонними районами Білорусі та України. Була зроблена й заяву, що з початком курортного сезону білоруські громадяни отримають право “зеленого коридору” для проїзду через український кордон на відпочинок. Щоправда, цей “зелений коридор” не передбачає право вільного вивезення городини та садовини. Як сказали урядовці в Мінську, “обидві сторони виступають за дисципліну на кордоні”. Нагадаю, що білоруські громадяни, які повертаються з Криму, змушені позбуватися фруктів, маса яких перевищує 10 кілограмів на людину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG