Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет переконує Хамас припинити напади на ізраїльтян


Марія Щур Єгипет переконує Хамас припинити напади на ізраїльтян

Прага, 16 червня 2003 – Ще одна спроба переконати палестинське угрупування Хамас скласти зброю, не увінчалася успіхом. Єгипетські посередники проводили сьогодні переговори з лідерами Хамасу, але лідери угрупування вимагали міжнародних гарантій того, що Ізраїль припинить свої напади на керівництво руху перед тим, як Хамас погодиться на перемир’я. З подробицями Марія Щур.

Незважаючи на акти насильства, що тривають протягом останнього часу, палестинські та ізраїльські лідери за участі міжнародних посередників продовжують зусилля щодо врятування так званої «дорожньої карти»,однак поки що безуспішно. «Ми маємо велике зацікавлення у дипломатичному поступі. Але доти, доки триватиме терор, ми діятимемо. Доти, доки палестинці не борються з терором, доти, доки вони не можуть відповідати за безпеку, Ізраїль переслідуватиме терористів та терористичні організації», - заявив сьогодні в Єрусалимі прем’єр -міністр Ізраїлю Аріель Шарон. Ізраїльтяни та палестинці не можуть домовитися про те, хто перший має припинити напади.

Після безуспішних переговорів у Газі з єгипетськими посередниками лідер руху Фата Захарія аль Ага заявив, що перший крок до примирення повинні зробити ізраїльтяни: «Ми та інші палестинські групи погодимось обговорити кроки до припинення вогню, якщо ізраїльтяни припинять свою агресію проти палестинського народу та окупацію наших міст і сіл, і перестануть руйнувати наші доми». Зі свого боку лідер Гамасу, Ізмаїл Абу Шанаб погодився продовжувати діалог: «Ми вітаємо єгипетські зусилля та їхню підтримку палестинської єдності. Ми повідомили їм, що «дорожня карта» не відповідає сподіванням палестинців. Єгиптяни запропонували деякі ідеї, які ми пообіцяли вивчити».

Тим часом у Люксембурзі, під час наради міністрів закордонних справ Європейського Союзу, шеф зовнішньої політики палестинської автономії Набіл Шаат висловив переконання, що переговори, які його уряд веде із Гамасом, днями завершаться успішно: «Якщо Гамас та інші групи погодяться на припинення вогню, не буде потреби у санкціях та інших негативних речах. І я сподіваюсь, ми отримаємо їхню відповідь завтра».

Також у Люксембурзі французький міністр закордонних справ Домінік де Вільпен підтримав ідею генерального секретаря ООН Кофі Аннана ввести миротворчий контингент до Близького Сходу. Цю ідею повністю підтримують палестинці, але заперечують ізраїльтяни. А колеги європейські міністри заявили, що хоча і підтримують «дорожню карту», одним із творців якої є Європейський Союз, але не висловили ентузіазму щодо надіслання війська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG