Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Румунії Леонід Кучма та Іон Ілієску підписали договір про кордон між Україною та Румунією, що був встановлений СРСР у 1961 році


Ганна Стеців Президенти України і Румунії Леонід Кучма та Іон Ілієску підписали договір про кордон між Україною та Румунією, що був встановлений СРСР у 1961 році

Київ, 17 червня 2003 - Підписанням договору про режим державного кордону з Румунією Україна 17 червня завершила процес правового оформлення своїх кордонів з усіма сусідами довкола,-сказав радіо «Свобода» голова делегації України на переговорах з Румунією щодо кордону, заступник державного секретаря Міністерства закордонних справ України Олександр Моцик.

Договір підтверджує державний кордон між Україною та Румунією, що був встановлений СРСР у 1961 році.

Які проблеми залишилися , як та коли вони будуть розв`язані, про це в інтерв’ю прямо з Чернівців, де у вівторок президенти України і Румунії Леонід Кучма та Іон Ілієску підписали договір про кордон, поінформував радіо «Свобода» чільний український дипломат. Наша колега Ганна Стеців спершу запитала в Олександра Моцика, чому так довго - понад чотири роки - тривав переговорний процес.

Олександр Моцик

Переговори, дійсно, тривали довго, більше п’яти років тому, що питання складне. Потрібно було дійсно підтвердити ту лінію кордону, яка існувала і яка існує на сьогодні. Раніше румунської стороною подавалися певні формулювання, які не могли бути схвалені нами, але, загалом, врешті-решт дві сторони знайшли компроміс, знайшли ті формулювання, які влаштовують і Україну, і Румунію.

Ганна Стеців

Чи можете Ви нам конкретно сказати, чим поступилася Україна, чим поступилася Румунія у цьому компромісі?

Олександр Моцик

Україна нічим не поступилася і Румунія нічим не поступилася, оскільки ми мали існуючий кордон і ми цей кордон підтвердили.

Ганна Стеців

Підписана Угода про державний кордон, але проблема острова Зміїного, як я знаю, винесена за рамки, що це означає?

Олександр Моцик

Ні, вона не винесена за рамки. По-перше, цей договір стосується лише сухопутного кордону. Тобто, він врегульовує питання сухопутного кордону. Ще раз наголошую, що підтверджено існуючу лінію державного кордону і договір закріплює цю лінію, фактично, назавжди, оскільки в договорі є положення, яке говорить про те, що розділ перший, який стосується лінії державного кордону, не може бути денонсований. Тобто, він діятиме вічно. Тому в цій ситуації, я скажу, що виграли обидві держави, тому що зараз вони можуть сконцентрувати свої зусилля на інші важливі речі, які стоять перед ними, на інші важливі завдання.

Що стосується острова Зміїний, то це питання не виникало і не виникає. Це український острів, це невід’ємна частина території України і румунською стороною це визнається без жодних застережень, так само як і визнається територіальне море навколо острова Зміїного територіально морем України шириною 12 морських миль.

Ганна Стеців

Пане міністре, а виключні економічні зони, кажуть, що це питання також ще вимагатиме узгодження? Що це означає і на як довгу перспективу?

Олександр Моцик

Це питання ще вимагатиме узгодження, оскільки на самому початку переговорного процесу ми домовилися з румунською стороною, що питання про підтвердження існуючої лінії кордону ми врегулюємо в Договорі про режим державного кордону. Це сухопутний кордон, про це йде мова.

А що стосується морських акваторій і розмежування континентального шельфу і економічної зони, то це є предметом переговорів іншого документу, а саме: Угоди між Україною і Румунією з делімітації континентального шельфу і виключних економічних зон у Чорному морі. Над цією угодою зараз обидві делегації продовжують працювати. Ми домовилися, що наступний раунд переговорів з цього питання відбудеться в Румунії у вересні цього року.

Ганна Стеців

Чи Україна ще має непідписані такі угоди про державний кордон з якимись країнами, не рахуючи колишніх республік колишнього Радянського Союзу?

Олександр Моцик

На сьогодні підписанням договору з Румунією, ну і, звичайно, наступною ратифікацією цього договору ми завершуємо правове оформлення сухопутного державного кордону України на всій його протяжності, а це близько 6 тисяч кілометрів, з них 608 кілометрів - з Румунією.

Ми маємо на сьогодні європейського зразка кордони ( я маю на увазі правове оформлення кордонів) з Польщею, з Словаччиною і з Угорщиною.

Ми підписали і Україна вже ратифікувала договір про державний кордон з Білоруссю. Ми чекаємо на те, щоб білоруська сторона якомога швидше цей договір ратифікувала.

Ми підписали договір про делімітацію державного кордону з Молдовою і зараз приступили до другої фази правового оформлення кордону - до демаркації. Ми підписали недавно, Ви знаєте, договір про державний кордон з Російською Федерацією.

На сьогодні нам залишилося провести переговори і завершити їх успішно по делімітації континентального шельфу і виключної економічної зони з Румунією і відповідні переговори провести по Азовському морю з Російською Федерацією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG