Доступність посилання

ТОП новини

Невiдомi у недiлю пiдклали вибуховий пристрiй бiля будинку Палацу юстицiї у Белградi. Урядовцi стверджують, що йдеться про дiю злочинних угруповань, якi прагнуть дестабiлiзувати Сербiю


Михайло Рамач Невiдомi у недiлю пiдклали вибуховий пристрiй бiля будинку Палацу юстицiї у Белградi. Урядовцi стверджують, що йдеться про дiю злочинних угруповань, якi прагнуть дестабiлiзувати Сербiю

Белград, 14 квiтня 2003 – Примiщення столичного та окружного судiв розташовані під дахом Палацу правди. Вибух стався у недiлю, коли в будинку не було працiвникiв. Жодна органiзацiя досi не взяла на себе вiдповiдальнiсть за теракт. Мiнiстр юстицiї Владан Батич каже, що “недобитки злочинних угруповань прагнуть створити атмосферу страху, анархiї й хаосу з метою унеможливити слiдства й процеси над злочинцями”. На його думку, злочиннi угруповання таким чином показали свою безпораднiсть. Батич висловив упевненiсть, що злочинцям не вдасться дестабiлiзувати Сербiю , що полiцiя заарештує тих, хто скоїв теракт. Мiнiстр одночасно повiдомив, що у п’ятницю у мiстi Пожаревац, неподалiк найбiльшої в’язницi у Сербiї, виявлено 50 кiлограмiв вибухiвки. А мiнiстр з питань прав людини Расим Ляїч щодо теракту у столицi каже: “Метою було показати, що боротьба проти органiзованих злочинцiв не завершилася, дехто з них успiшно пережив полiцейську акцiю пiд назвою ‘Шабля’, яку полiцiя провела пiсля вбивства прем’єр-мiнiстра Зорана Джинджича”. Ляїч нагадав, що в Палаці юстицiї, помiж iншими, судять звинувачених у скоєннi воєнних злочинiв у Косовi.

Щодо згаданої полiцейської акцiї цiкава вiстка надiйшла з Болгарiї. У Софiї заарештували певного Ненада Миленковича, котрий, за повiдомленням сербських ЗМI, був одним з лiдерiв балканської мережi наркодилерiв. Його у Сербiї пiдозрюють в причетностi до 20 убивств.

Тим часом у Белградi стався й вибух нової полiтичної бомби. Голова Нацбанку Младян Динкич заявив, що його партiя має документи, якi засвiдчують, що окремi урядовцi корумпованi й пов’язанi з органiзованими злочинцями. Динкич попередив, що цi документи оприлюднять у разi, якщо не буде звiльнений мiнiстр внутрiшнiх справ Душан Михайлович і влада не призначить достроковi парламентськi вибори. Голова Нацбанку ще сказав, що окремi члени уряду з секретних фондiв кожного мiсяця отримують двi-три тисячi євро. Динкич не назвав жодного iменi, не показав журналiстам документів, на якi посилався. У вiдповiдь нa такi звинувачення мiнiстр фiнансiв Божидар Делич закликав голову Нацбанку, щоб той передав документи про корупцiю громадському прокурору. Прокурори поки що не втручаються в полiтичнi баталiї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG