Доступність посилання

ТОП новини

Внаслідок масової імміграції до Ізраїлю, Німеччини та США, єврейське населення України значно зменшилося


Вольф Москович Внаслідок масової імміграції до Ізраїлю, Німеччини та США, єврейське населення України значно зменшилося

Єрусалим, 22 липня 2003 – Внаслідок масової імміграції до Ізраїлю, Німеччини та США, єврейське населення України значно зменшилося. Ізраїльські демографи, спираючись на результати останнього перепису населення України, виявили, що євреї посідають тепер десяте місце серед 130 національних меншин тієї країни.

Останній перепис населення України, який відбувся у грудні 2001 року показав, що в Україні проживають лише 104 тисяч євреїв, що у 5 разів менше, ніж у 1989 році. Лише 3% євреїв вказали своєю рідною мовою єврейську, 83% - російську і 13% - українську. На сьогодні, як вважають ізраїльські демографи, внаслідок імміграції та смертності євреїв в Україні залишається лише 90 тисяч.

Тим часом, імміграція євреїв з України триває і разом з євреями з України виїжджають неєвреї, члени їхніх розширених родин. Причому, в силу існуючого законодавства, неєвреям найлегше дістатися до Ізраїлю. І Німеччина, і США не впускають онуків євреїв. Так, наприклад, 2001 року частка євреїв, що дісталися до Німеччини, складала 40% всіх іммігрантів, що приїхали туди з України, по так званому, єврейському каналу, у той час, коли відсоток для Ізраїлю був значно меншим - лише 25%. Це означає, що тільки кожний четвертий з репатріантів, що прибули з України в Ізраїль - це євреї.

Ізраїльський парламент уже довгий час обговорює зміну існуючого закону про повернення з тим, щоб зменшити кількість неєвреїв серед репатріантів. Проте у парламенті все ще не існує більшості для зміни цього закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG