Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – Міжнародна амністія


Василь Дарчук Ірак – Міжнародна амністія

Прага, 23 липня 2003 – Міжнародна правозахисна організація «Амнесті інтернешенл» із резиденцією в Лондоні в середу звинуватила американські підрозділи в Іраку у застосуванні насилля, тортур і принизливому ставленні до затриманих іракців. У звіті Міжнародної амністії мовиться також про випадки убивств затриманих.

Представники міжнародної амністії описали у звіті низку скарг, згідно з якими затриманих тривалий час позбавляли сну, змушували стояти у незручних болючих позах або на тривалий період надягали на їхні голови чохли. У спеку затримані не одержують води у достатній кількості, не можуть регулярно митися і міняти одяг. Іноді в одному одязі вони залишаються місяцями. Згідно зі звітом Міжнародної амністії, таке ставлення до затриманих згідно з четвертою Женевською конвенцією, вважається нелюдським і є порушенням прав людини.

Міжнародна амністія зібрала свідчення колишніх затриманих коаліційними підрозділами іракців, їхніх родичів і деяких затриманих, які поки що залишаються в ув’язненні. Як підкреслює Міжнародна амністія, її працівники кілька разів зверталися до коаліційного командування в Багдаді із проханням допустити їх до затриманих у збірних центрах, проте у зустрічах їм відмовили у зв’язку з тим, що,як пояснювалось, коаліційні сили намагаються впровадити у країні законність і порядок після усунення режиму Саддама Гуссейна, тому у випадку необхідності вони змушені вдаватися до репресивних заходів щодо прихильників режиму.

Серед затриманих, як мовиться у звіті Міжнародної амністії, є колишні в’язні часів режиму Саддама Гуссейна. Кореспондент аентства “Ройтерс” наводить у зв’язку з цим ім’я Абу Ґраїба. Представники Міжнародної амністії зібрали дані про кілька випадків убивств затриманих. Особливого розголосу набула історія убивства 22-річного Алаа Яссема під час бунту затриманих. Хлопець не брав участі в бунті. Звіт наводить також інші приклади. Серед іншого Міжнародна амністія отримала низку скарг від іракців на коаліційні підрозділи, які застосовують грубу, принизливу тактику під час обшуків помешкань у пошуках зброї. Під час таких обшуків, як мовиться у звіті, солдати часто пошкоджують майно і будівлі, а також конфісковують майно і значні суми грошей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG