Доступність посилання

ТОП новини

У Сербiї пiвтора року тому сформували Вiче для боротьби проти корупцiї. Члени Вiча цими днями заявили про намiр колективно подати у вiдставку


Михайло Рамач У Сербiї пiвтора року тому сформували Вiче для боротьби проти корупцiї. Члени Вiча цими днями заявили про намiр колективно подати у вiдставку

Белград, 29 липня 2003 – У Сербiї немає й не буде недоторканних. Так свого часу заявляли урядовцi, вiдзначаючи, що антикорупцiйне вiче стане незалежним органом з надзвичайно широкими повноваженнями. Членами Вiча призначені 12 у минулому нескомпрометованих позапартiйних осiб: юристiв, професорiв унiверситету, полiтологiв тощо. Згодом через певнi непорозумiння зі владою подав у вiдставку голова, вiдтак ще кiлька членiв Вiча. Уряд призначив нових і ще раз пообiцяв їм беззастережну пiдтримку. Та на цьому й завершилося.

Голова Вiча Верица Барач у iнтерв’ю центральнiй газетi “Полiтика” каже, що цей орган колективно подасть у вiдставку у разi, якщо влада залишиться байдужою до їхнiх попереджень. Барач каже, що Вiче немає анi свого бюро, нi необхiдних технiчних обладнань, починаючи вiд факсiв й комп”ютерiв. У держбюджетi для дiяльностi Вiча призначено 30 мiльйонiв динарiв, тобто 14 тисяч євро. Проте грошi досi не надiйшли на рахунок.

За словами панi Барач, Вiче досi обговорювало низку фiнансових скандалiв й зiбрало чимало документiв щодо нелегальних трансакцiй, у яких брали участь так звані бiзнесмени-перевертнi. Йдеться про олiгархiв, котрi розбагатiли за часу влади Слободана Милошевича, а пiсля його усунення пiдтримали нову владу й стали сердечно спiлкуватися з окремими урядовцями. Влада, за словами Верици Барач, досi нехтує попередженнями Вiча щодо нелегального будiвництва в елiтному районi столицi, щодо реекспорту цукру до країн Європейського союзу, щодо вивозу зброї, щодо продажi “Телекому” Сербiї iноземним партнерам. Та ще: влада досi вiдмовляється оприлюднити список урядовцiв, котрi одночасно є членами керiвництв державних компанiй. Ще не пiдготовлений проект закону про конфлiкт iнтересiв, який мав би врегулювати, котрi державнi посади несумiснi з приватним бiзнесом.

Члени Вiча, зокрема, занепокоєнi поточним скандалом у зв’язку з вiдмиванням грошей, до якого причетнi й деякi працiвники адмiнiстрацiї голови уряду. Влада й цим разом вiдмовилася подати документи.

Через це панi Барач надiслала листа до прем’єра Зорана Живковича, вимагаючи щоб вiн вiдразу пiсля повернення зі Сполучених Штатiв, де перебуває вiд минулої п’ятницi, зустрiвся з членами Вiча i чiтко з’ясував позицiю влади щодо корупцiї. У разi, якщо вiн не надасть необхiднi гарантії, борцi проти корупцiї складуть зброю й повiдомлять громадськість, що в Сербiї не варто витрачати сили на боротьбу з вiтряками.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG