Доступність посилання

ТОП новини

Європейці готуються навести порядок у Молдові


Марія Щур Європейці готуються навести порядок у Молдові

Прага, 28 липня 2003 – Російське військо у Придністров’ї незабаром можуть замінити європейські миротворці. На думку оглядачів, європейські політики впритул підійшли до рішення надіслати військо Європейського Союзу до Молдови і таким чином стабілізувати цю найбіднішу в Європі країну, що стала центром торгівлі наркотиками та людьми.

Рішення про дислокацію стабілізаційного європейського війська в Молдові, про що просить сама Молдова та Організація з Безпеки та Співпраці в Європі, може не лише підтримати занепадаючу країну, але і змінити розстановку сил в регіоні, вважають оглядачі. У статті для ділового часопису ” Wall Street Journal” американський політолог Володимир Сокор вказує на три аспекти такого кроку.

По-перше, Росія перестане зазіхати на країну, яку вона називає своїм «близьким зарубіжжям» і яка у дійсності є за тисячу кілометрів від російських кордонів. По-друге, говорить політолог, розташування європейського війська в Молдові, тобто на колишній радянській території, нарешті зітре ту «червону лінію», яка в уяві багатьох продовжує поділяти континент. Зрештою, якщо військові НАТО можуть бути в Середній Азії та на Кавказі, то чому західні військові не можуть підтримати країну, котра буде на кордоні об’єднаної Європи і в якій продовжує тліти конфлікт. І, нарешті, для Європи миротворча місія в Молдові засвідчить, що європейці можуть діяти самостійно, а не лише за допомоги США та НАТО, як це було в Боснії, Косові та Македонії.

Європейці, які через своє початкове фіаско на Балканах можуть остерігатися нової миротворчої операції, на думку Володимира Сокора, не повинні побоюватись. Конфлікт у Придністров’ї уже давно втратив колишню гостроту , останні постріли можна було почути понад 10 років тому. А крім того, американський аналітик вважає, що Придністров''я – унікальне місце в Європі. Керівництво сепаратистської республіки є здебільшого громадянами іншої країни, тобто Росії. Острівець радянського режиму спирається на нереформовані спецслужби і живе за рахунок різного роду контрабанди, це врешті призвело до того, що західні країни заборонили 18 вищим керівникам Придністров’я в’їзд на свою територію.

На думку аналітика, Росія зараз робить усе можливе для того, щоб легалізувати своє військо на території Молдови, хоч вона пообіцяла вивести його звідти ще до кінця минулого року. З цією метою голова президентської адміністрації Олександр Волошин відвідував нещодавно Кишинів.

Проект «федералізації» Молдови, який за наполягання Росії запропонувала Організація з безпеки та співпраці в Європі, є далеким від європейських демократичних ідеалів, переконаний аналітик. На його думку, федералізація б узаконила придністровське керівництво, що дало б можливість Росії продовжувати свою присутність у Молдові відразу у трьох іпостасях: самостійно, як один з гарантів угоди, через ОБСЄ та через Київ, який американський аналітик не вважає самостійним гравцем. Європейці не брали участі у розробці цього плану, і їхня присутність у Молдові могла б запобігти його реалізації, вважає Володимир Сокор. Вона могла б стати запорукою того, що Молдова не стане російським військовим та політичним сателітом, а її населення не буде відрізаним від Європи всупереч своєму бажанню.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG