Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбулася позачергова конференція обласної організації партії "Реформи і порядок". Одним з основних питань порядку денного було призначення керівника виборчого штабу блоку "Наша Україна" у Дніпропетровській області


Геннадій Сахаров У Дніпропетровську відбулася позачергова конференція обласної організації партії "Реформи і порядок". Одним з основних питань порядку денного було призначення керівника виборчого штабу блоку "Наша Україна" у Дніпропетровській області

Дніпропетровськ, 28 липня 2003 - Занепокоєння обласних організацій політичних партій, що входять до блоку "Наша Україна”, з приводу призначення керівником виборчого штабу "Нашої України" на Дніпропетровщині Сергія Чукмасова, було висловлене на початку липня у заяві 18-ти організацій політичних партій і громадських організацій Дніпропетровщини. У заяві було висловлене категоричне неприйняття кандидатури Сергія Чукмасова і пропонувалася кандидатура голови обласної організації партії "Реформи і порядок" Олександра Жира.

На обласній конференції партії "Реформи і порядок" це питання було заторкнуте знову. У вступній промові заступник голови обласної організації ПРП Володимир Чернявський, сказавши, що Дніпропетровська область посідає одне з провідних місць за кількістю виборців, голоси котрих значною мірою визначають результати виборів, згадавши про кричущі порушення виборчого закону на минулих виборах, зазначив: “Сергій Чукмасов був призначений на посаду керівника обласного штабу “Нашої України” керівником центрального штабу Романом Безсмертним. Призначений без консультацій з обласними організаціями, що входять до блоку, без урахування рішення правління партії “Реформи і порядок”, на якому я був присутній, де було проголосовано проти Сергія Чукмасова, без врахування думки навіть своїх заступників по штабу – Гриніва, Васюника, Зайця і так далі, і так далі... За виключенням представників Народного руху України, які підтримали Чукмасова (це – Коваль і Крюковський). З дванадцяти – два. І все таки Роман пішов на це. За дорученням керівників вісімнадцяти обласних громадських організацій та політичних партій, делегація у складі Шелука, Терелакінського, Денисенка та Чернявського добилася зустрічі і з Безсмертним, щоб почути його аргументи на користь призначення Чукмасова. Хотіли почути, чому не беруться до уваги думки обласних організацій політичних партій та блоків, яку стратегію майбутньої виборчої кампанії обирає штаб, як він збирається перемагати на Дніпропетровщині. Але нічого з того ми не почули. Відчули тільки ворожість, байдужість, зневагу до партійців узагалі. Виконуючи доручення того ж поважного зібрання, ми добилися зустрічі з Віктором Андрійовичем Ющенком, який вислухав нас. Пояснив, що призначення керівників обласних штабів “Нашої України” буде відбуватися на політичній раді блоку, пообіцяв, що наша позиція буде обов’язково врахована при прийнятті рішення по керівнику Дніпропетровського головного штабу. Ми віримо слову Віктора Андрійовича, тепер будемо чекати, яким буде діло."

На конференції були присутні керівники і представники обласних проводів Української народної партії, УРП "Собор", партії "Солідарність" та Соціалістичної партії. У своїх виступах вони висловилися за об''єднання зусиль опозиційних партій і блоків на виборах, висунення єдиної кандидатури від опозиції на виборах Президента і запевнили конференцію у тому, що дії опозиції в області будуть спільними і скоординованими. Думку про кандидатуру на посаду голови обласного виборчого штабу висловив голова обласної організації партії "Солідарність" Олександр Соколик: " Є спроби внести в наші ряди, так би мовити, деякі розлади. Була спроба перетягнути партію “Солідарність” у стан, щоб підтримала кандидатуру не Жира, а кандидатуру Чукмасова. Тому ми були змушені провести обласну конференцію, на якій постало питання, кого ми підтримуємо: Жира чи Чукмасова? І “єдиноголосно” була підтримана кандидатура Жира.

Голова Дніпропетровської міської організації ПРП Андрій Денисенко зазначив: "Представники вісімнадцятьох політичних партій і громадських організацій, які мали особисту зустріч з Віктором Андрійовичем Ющенком, з’ясували для себе і, я впевнений, донесуть кожен до своїх організацій, що Віктор Андрійович Ющенко не був поставлений до відома і не володіє ситуацією в Дніпровській області. Так, звичайно, виникає питання, які ж такі проблеми у нашому домі, які ж такі проблеми в Центральному штабі, що лідер не знає що робить його права рука, чи ліва рука... Чи яким іще органом є Роман Безсмертний? У нас, у зв’язку з тим, що ми знаємо пана Сергія Чукмасова, і ми пам’ятаємо 1994 рік, ми пам’ятаємо 1998 рік. Не будемо вдаватися у політичну історію, вже була оцінка пану Чукмасову як людині, яка представляє інтереси кланово-олігархічних сил.

В зв’язку з цим у нас виникає запитання, чи не представляє і надалі пан Безсмертний інтереси президента, але цього разу не в Верховній Раді України, а в блоці Віктора Ющенка “Наша Україна”? Олександр Жир у своєму виступі, заявивши про готовність очолити виборчий штаб і, оцінюючи передвиборну ситуацію, сказав: “Я переконаний, що на Дніпропетровщині ми матимемо з вами в парламент більше, ніж половину голосів, при єдиній умові, що ми будемо разом зі соціалістами, БЮТ-ом, разом з іншими політичними силами і, можливо заради майбутнього України, і з комуністами. Я вважаю, що ми повинні йти на компроміс. Заради перемоги. Дякую всім, у мене немає сумнівів, що все стане на свої місця і з штабом, чукмаксами й таке інше, але боронь Боже нас із вами втратити холодну голову, втратити віру в те, що ми дійсно переможемо. Я бажаю всім успіху нам, перемоги. І слава Україні!"

Конференцією ухвалені заява про спробу адмінресурсу зірвати вибори Віктора Ющенка, у якій від голови виборчого штабу Романа Безсмертного вимагається скасувати рішення про призначення Сергія Чукмасова, і заява про негайне усунення від влади кримінального режиму в Україні. Ухвалені рішення, у яких констатується необхідність створення в області і Україні широкої виборчої коаліції з висуненням єдиного кандидата на посаду президента. Призначення Сергія Чукмасова на посаду керівника виборчого штабу області розцінене як результат змови певних представників виборчого штабу "Нашої України" з владними колами. Співпраця членів обласної організації ПРП з обласним виборчим штабом Сергія Чукмасова оголошена недопустимою. Конференцією підтримане рішення уряду про відставку голови обласної держадміністрації Миколи Швеця.

Конференцією також затверджені делегати на з''їзд партії реформи і порядок, який незабаром має відбутися у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG