Доступність посилання

ТОП новини

Польсько-українські стосунки


Сергій Гармаш Польсько-українські стосунки

Донецьк, 31 липня 2003 - Сьогодні в Донецьку перебували керівники польського та українського урядів, які взяли участь у бізнес-форумі і підписали низку важливих документів. Крім цього прем’єри оглянули скандально-відомі радарні установки “Кольчуги”, які виготовляються на Донецькому заводі “Топаз.

“З великою зацікавленістю я ознайомився з цим обладнанням, але прошу пам’ятати, що Польща- член НАТО, і рішення, що стосуються такого обладнання, повинні бути узгодженими з озброєнням ,яке застосовується Альянсом,” – так відповів прем’єр-міністр Польщі Лешек Міллер на запитання щодо його вражень від ознайомлення із скандальновідомими “Кольчугами” та щодо перспектив співпраці двох держав у воєнно-промисловому комплексі. У свою чергу Віктор Янукович заявив: “У нас є величезні можливості щодо створення системних стосунків у галузі воєнно-промислового комплексу”. Український прем’єр пов’язав їх із прагненням України вступити до НАТО та спільними завданнями, які Польща та Україна виконують в Іраку:

“Це значно поширить можливості розвитку ВВП наших країн. І ми під час наших зустрічей, зокрема сьогодні на “Топазі”, після того, як подивились “Кольчугу”, про це питання розмовляли, але я вважаю, що це питання найближчого майбутнього”.

Але основний акцент сьогоднішнього візиту був зроблений все ж на економічних стосунках двох держав, зокрема на питанні введення в дію та експлуатації нафтопроводу “Одеса – Броди- Гданськ”. У присутності двох прем’єрів був підписаний меморандум про створення спільного українсько-польського підприємства з питань реалізації нафтопроводу Броди –Блодськ. На думку Віктора Януковича, цей крок наближає практичне вирішення транспортування Каспійської нафти в Європу:

“І останнє рішення, яке ми ухвалили, – про створення спільного підприємства, це,я вважаю, дасть конкретну відповідь, коли ж Каспійська нафта з”явиться в Європі”.

Обидва керівники урядів наголошували на покращенні стосунків між державами та стратегічному партнерстві України і Польщі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG