Доступність посилання

ТОП новини

На захист кубинського журналіста створений Міжнародний комітет «Свободу Фернандесу», до якого увійшов і український політик Мустафа Джемілєв.


Петро Кагуй На захист кубинського журналіста створений Міжнародний комітет «Свободу Фернандесу», до якого увійшов і український політик Мустафа Джемілєв.

Прага, 30 липня 2003 року - Грубі систематичні порушення людських прав у тій чи іншій країні завжди перебувають у центрі уваги світової громадськості. Досить поширена практика, коли під петиціями із закликами покласти край тому чи іншому насиллю, ставлять підписи відомі гуманісти, діячі культури чи то й політики. Можна говорити про певну солідарність людей доброї волі, які виступають на захист жертв політичного насилля.

Ось і цими днями надійшло повідомлення по створення Міжнародного комітету «Свободу Фернандесу».

Адолфо Фернандес – кубинський журналіст, правозахисник, якого засуджено на 15 років ув’язнення за його журналістську діяльність. Він один із тих 60 осіб, які стали жертвами чергової широкої кампанії репресій, до якої вдався навесні цього року комуністичний режим Фіделя Кастро.

До Міжнародного комітету «Свободу Фернандесу» увійшли такі відомі постаті, як уже колишній президент Чехії Вацлав Гавел, колишній посол Нідерландів в СРСР Пітер Бувалда, французький письменник Андре Ґлюксман, депутат Державної Думи Росії Сергій Ковальов, а також народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Побачивши у цьому списку українського політика, колишнього політв’язня, ми звернулися до пана Джемілєва із запитанням: що спонукало його виступити на захист кубинського журналіста Адолфо Фернандеса?

Мустафа Джемілєв:

«Ситуація з правами людини на Кубі давно відома, але останні події, численні арешти і особливо арешт журналіста Фернандеса, звичайно, глибоко схвилювали.

Ініціатива створення групи захисту Фернандеса виникла, власне кажучи, у Москві, під керівництвом відомого правозахисника Олександра Подрабінека. Ми, як старі дисиденти, підтримуємо тісні контакти з ними. І за його ініціативи ми створили цю групу.

Однак справа не лише у Фернандесі. Ми знаємо, що численні правозахисники і, взагалі, ті, що не поділяють поглядів комуністичного диктатора Фіделя Кастро, зазнають грубих репресій.

Звичайно, і в Україні, і в Росії ситуація з правами людини не така вже блискуча, але, тим не менше, наша ситуація значно відрізняється від того, що відбувається на Кубі. І тому ми вважаємо своїм обов’язком зробити усе можливе, що в наших силах, щоб полегшити ситуацію тих людей.

На наступній же сесії парламенту України я збираюся виступити і запропонувати проект резолюції із засудження ситуації, що склалася з правами людини на Кубі.

Ми знаємо, що коли ми самі були в радянських в’язницях, нам надавали допомогу люди у вільних країнах. І тому тепер вважаємо своїм обов’язком також надавати допомогу людям, які перебувають під диктаторськими режимами», - заявив у інтерв’ю радіо «Свобода» народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який за радянських часів провів в ув’язненні 15 років за так звану «антирадянську агітацію та пропаганду».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG