Доступність посилання

ТОП новини

Візит Леоніда Кучми до Дніпропетровська


Геннадій Сахаров Візит Леоніда Кучми до Дніпропетровська

Дніпропетровськ, 1 серпня 2003 року.

1 серпня Дніпропетровськ відвідав Президент України Леонід Кучма. Він представив нового голову Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимира Яцубу, взяв у часть в урочистому пуску нового швидкісного потяга "Столичний експрес Дніпропетровськ-Київ" і відвідав ракетне конструкторське бюро "Південне".

Президентський кортеж з летовища прослідував до будинку обласної державної адміністрації, не затримавшись біля новозведеного монументу на честь підкорювачів космосу, який за запевненнями прес-служби обладміністрації, президент мав би відкрити. Бо той недолугий пам''ятник одному мільйону гривень і, як влучно висловилися журналісти, пам'' ятник на могилі кар''єри Миколи Швеця, уваги таки не вартий.

Прибувши до обладміністрації, Леонід Кучма, представив активу області нового голову обласної адміністрації Володимира Яцубу, виступив з нищівною промовою, під час якої Микола Швець, котрий сидів у президії поряд із Володимиром Яцубою, Віктором Медведчуком і головою обласної ради Галиною Булавкою, все нижче опускав голову. З промови Леоніда Кучми слідує, що всупереч переможним реляціям обласної адміністрації та її прес-служби, дніпропетровська область за багатьма показниками пасе задніх. "Регіон, який мав би стати одним з локомотивів розвитку української економіки, по суті став її гальмом," - сказав президент. Причину цього Леонід Кучма вбачає у непрофесійному і недбалому ставленні до своїх обов''язків керівників адміністрації. Серйозні претензії були висловлені керівництву області за прорахунки у продовольчому секторі.

"Дніпропетровщина, яка має одні з найкращих можливостей розвитку сільського господарства, яка торік зібрала найбільший урожай в Україні, переживає дефіцит борошна, стрибок цін, ажіотаж на продовольчому ринку, зростання ціни пшениці на 30%. Темпи зростання цін на продовольчі товари у області у півтора - два рази вищі, ніж в середньому в Україні. Це наслідок кричущого небажання чи невміння управляти економічною ситуацією в регіоні. Все керівництво області, підкреслюю,- все, виявилося неспроможним виробити оптимальний баланс виробництва та використання зерна," - сказав Леонід Кучма.

"Де результат роботи численних бірж і торгових домів, про яку регулярно звітує обладміністрація?" - спитав президент. - "Обласна адмінстрація не створила резерву зерна, що зобов''язана була зробити, обласне керівництво не протидіяло монополізму і антиконкурентним діям, з державного резерву не без відома керівництва області були незаконно використані 20 тисяч тонн зерна". Скорочене виробництво молока і яєць, скорочується поголів''я худоби, індекс споживчих цін в області майже удвічі вищий, ніж у середньому по Україні, -зазначив Ленід Кучма і дав новому керівництву настанову на виправлення ситуації.

Дісталося на горіхи і обласному управлінню служби безпеки за поганий контроль економічного стану регіону.

Президент, навівши приклади, сказав також, що за темпами зростання промислового виробництва область на 21-му місці в Україні. За продуктивністю праці Дніпропетровщина займає одне з останніх місць. Рівень інвестиційної і інноваційної активності в області низький. Структура експорту промислових товарів примітивна. Імпортуються товари, яких вдосталь в Україні. За відсутністю захисту вітчизняного робітника стоять інтереси конкретних комерційних структур. Приватизація в області проводиться через доведення підприємств до банкрутства, металургійна галузь практично виведена з-під контролю держави.

Шахрайським способом зменшена державна частка акцій Інгулецького ГЗК. 43 % підприємств області збиткові. Державна власність переводиться під контроль офшорних компаній. Все це робиться під керівництвом Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Президент сказав і про негаразди у інших галузях. Зокрема, у енергетиці, комунальному господарстві, вуглевидобувній галузі, будівництві, захисті навколишнього середовища.

Наприкінці виступу Леонід Кучма трохи підсолодив пігулку, сказавши, що були і окремі успіхи та що Микола Швець без роботи не залишиться. Цікаво, що у заздалегідь заготованому тексті промови Леонід Кучма мав сказати, що призначає Миколу Швеця своїм радником, але того не зробив.

Володимир Яцуба у короткому виступі запевнив, що розуміє, за яку справу береться і поставиться до справи відповідально. Він заявив, що буде створена нова керівна команда і сказав: "З тими, хто любить гроші більше, ніж Дніпропетровщину, нам не по дорозі".

Після представлення нового керівника області Леонід Кучма виїхав на залізничну станцію Дніпропетровськ, де оглянув нововідремонтовану будівлю вокзалу і отримав від Георгія Кирпи довічний залізничний квиток на столичний експрес "Дніпропетровськ-Київ", який ходить і у зворотньому напрямі.

У промові перед кількома тисячами дніпропетровців Леонід Кучма, звертаючись до залізничників, сказав: "Розбудова швидкісних магістралей - це той шлях, який наближає рівень життя українців до світових стандартів, посилює транзитні можливості України, свідчить про технологічний розвиток. Це також важливий чинник залучення капіталу. Шановні залізничники, в українській мові слово "потяг" має два значення. Сьогодні вони тісно переплелись. "Потяг", як "поїзд" - він зараз тут за нами, і "потяг", як прагнення до постійного удосконалення та оновлення. Упевнений, наші залізниці мчатимуть на всіх парах до головної мети - сучасного, справді європейського рівня перевезень та обслуговування, що відповідатимуть двадцять першому століттю. Економіка країни зводиться на ноги, а разом з економікою піднімається і вся Україна. Складаю вашому колективу глибоку шану і дякую за вашу працю. Бажаю вам міцного здоров''я, добробуту, щастя і успіхів на вашому шляху."

З вокзалу Леонід Кучма новим потягом доїхав до станції Баглій, звідки виїхав до конструкторського бюро "Південне".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG