Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль продовжує будівництво нових поселень у секторі Газу


Мирослава Гонгадзе Ізраїль продовжує будівництво нових поселень у секторі Газу

Вашингтон, 31 липня 2003 - За повідомленнями інформаційних агенств ізраїльське земельне управління сьогодні видало дозвіл на будівництво 22 нових будинків у поселенні Неве –Декалим. Палестинська сторона вже заявила, що ухвалення цього рішення є дуже небезпечним заходом в умовах процесу мирного врегулювання у регіоні. Тільки вчора лідери обох сторін конфлікту повернулись з переговорів у Білому домі, де з обох сторін прозвучали запевнення про бажання мирного співіснування Ізраїлю та Палестинської Автономії.

Припинення будівництва поселень у секторі Газу є однією з умов так званого плану "дорожня мапа", направленого на мирне врегулювання палестинсько - ізраїльського конфлікту. Зустрічі лідерів обох сторін цього тижня у Вашингтоні давали досить оптимістичну картину майбутнього мирного процесу. На прес-конференції у Білому домі в середу президент США Джордж Буш висловив переконання в успішності реалізації мирного плану. Характеризуючи лідера Палестинської автономії, зокрема сказав: "Найважливіше, що в обличчі прем`єр-міністра Аббаса, ми маємо посередника, який домагається миру і який вірить у прагнення палестинського народу". Президент Буш дав також характеристику прем`єр-міністру Аріелю Шарону, з яким зустрівся напередодні: "Я вірю, що Шарон виступає за мир у Палестинській автономії. Він робить це, бо розуміє, що я не поставлю під загрозу терору безпеку Ізраїльського чи навіть Палестинського народу."

Близький Схід є сьогодні основним фокусом американської зовнішньої політики. Поваливши режим Саддама Гуссейна, як одного з дестабілізаторів у регіоні, США сподівається на можливість мирного врегулювання Палестинсько-Ізраїльського конфлікту. Основним лобістом процесу у Білому домі виступає радник з національної безпеки США Кондоліза Райс. Але незважаючи на багатообіцяючі сподівання, як зазначають скептики, поки що мирний процес далі звичних обіцянок з обох сторін не пішов. В ізраїльських тюрмах, наповнених так званими палестинськими терористами, існує ризик бунтів. Виконуючи план "Мапа доріг" ізраїльтяни випустили лише 250 палестинців. Та існуюють і більш оптимістичні прогнози. Вони стверджують, що важливим у цьому процесі є факт визначення забов`язань з обох сторін, і від того, як ефективно вони будуть виконуватись, залежить результат мирного врегулювання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG