Доступність посилання

ТОП новини

Українки у польському секс-бізнесі


Володимир Павлів Українки у польському секс-бізнесі

Варшава, 6 серпня 2003 - У польській пресі останнім часом з’явилося кілька публікацій про так звані нелегальні “сексуальні кастинги”. “Секс-кастинги” або, простіше кажучи, продаж жінок до публічних домів Польщі і країн Західної Європи організовуються міжнародними злочинними групами у польських містечках вздовж східного та західного кордонів Польщі. Зрозуміло, що на сході польські посередники скуповують дівчат, привезених з країн колишнього Радянського Союзу, а на заході країни перепродують їх уже західноєвропейським сутенерам. За даними польської поліції найчисленнішу групу учасниць секс-кастингів становлять громадянки України.

Володимир Павлів

Судячи з описів у польській пресі, “сексуальні кастинги” проводяться у приватних заміських віллах чи й у міських нічних клубах і виглядають як справжні невільничі базари, де товар можна не лише оглянути, але й обмацати, а навіть і скуштувати. Молода гарна українка без фізичних вад та зі знанням іноземних мов коштує 4 тисячі євро. Жінки, котрі не володіють мовами або мають на тілі сліди, скажімо від операцій, ціняться значно нижче – півтори тисячі євро. Більшість із цих жінок добре знають, що їх чекає і погоджуються на це добровільно. Однак трапляються й такі наївні, котрі спокусилися на оголошення “праця закордоном”. Вони усвідомлюють, у яку халепу потрапили, лише коли закордоном у них відбирають паспорти та гроші. Найсміливіші з них намагаються втекти, а найпоінформованіші навіть знають про існування міжнародної організації “Ля Страда”, котра допомагає жертвам секс-бізнесу. Координатор польського відділення “Ля Стради” розповіла нам, як її організація намагається допомогти таким жінкам:

Стана Буковська

Частина жінок просто хочуть повернутися додому, але не мають ні паспортів, ні грошей. Вони звертаються до нас, і ми допомагаємо їм тим, що оплачуємо, наприклад, виготовлення фотографій на документ, допомагаємо в контактах з консульством при отриманні і заповненні формулярів для отримання одноразового паспорту, часто платимо за проїзд додому.

Володимир Павлів

Стана Буковська погоджується з думкою авторів газетних публікацій на цю тему, що українки становлять найбільшу кількість іноземних проституток у Польщі:

Стана Буковська

2-3 роки українки посідають перше місце серед представниць тих країн, з яких найбільше жінок продають у Польщу. Взагалі жінок з колишнього СРСР є найбільше. До нашої організації, звичайно, потрапляє лише невелика частина, бо багато з них не шукають допомоги. До наших статистик потрапляють люди, які звертаються до нас за допомогою. За перше півріччя цього року до нас звернулося 34 іноземки, 18 з яких українки.

Володимир Павлів

Загальну ж кількість жінок з України, котрі беруть участь у секс-кастингах на території Польщі, не може точно встановити ніхто, оскільки лише частина з них залишається у Польщі, а частина мандрує далі на Захід. Однак, за приблизними даними польської поліції, у сексуальному бізнесі цієї країни задіяні 15 тисяч іноземок, серед яких більшість – українки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG