Доступність посилання

ТОП новини

Дні Ханжонкова на Донеччині


Сергій Гармаш Дні Ханжонкова на Донеччині

Донецьк, 8 серпня 2003 - Вчора в Макіївці що на Донеччині почалась культурна акція “Дні Ханжонкова на Батьківщині”. Пам’ять фундатора вітчизняного кінематографа увічнена закладенням першого каменя пам’ятника, який відкриється в Макіївці через рік.

У минулому році на Донеччині вперше відзначався день народження фундатора вітчизняної кіноіндустрії, сценариста, режисера, продюсера – Олександра Ханжонкова. В серпні 2002 року його 125 -річчя стало приводом для початку щорічної акції “Дні Ханжонкова”, яка поступово має перерости у фестиваль. Цікаво, що до цього, незважаючи на те, що біля Макіївки є станція Ханжонково, російські дослідники кіно вважали, що Олександр Ханжонков народився десь біля Ростова. Організатори макіївських днів Ханжонкова довели, що саме Донеччина є батьківщиною кіномитця. Це і стало початком повернення імені Ханжонкова. Бо як відзначив перший заступник голови обладміністрації Василь Джарти, опитування макіївчан показало, що 90% з них не знали, чиє ім’я носить одне із селищ міста.

7 серпня в рамках акції в Макіївці був закладений перший камінь на місці де вже через рік має бути відкритий пам’ятник Олександру Ханжонкову. Будує його відомий російський скульптор Зураб Церетелі.

“ Сьогодні закладається лише перший камінь майбутнього пам’ятника,і ми сподіваємося, що саме цей пам’ятник славетному земляку стане нашою спільною гордістю – гордістю народів України, гордістю народів Росії”.

Так охарактеризував культурне і навіть політичне значення майбутнього пам’ятника мер Макіївки Олександр Мальцев.

В акції також взяли участь делегації українських та російських кінематографістів, серед яких такі відомі артисти як Людмила Чурсіна, Ігор Дмитрієв, Володимир Талашко та Ада Роговцева. В селищі нижня Кринка зірки кіно посадили дерева на алеї зірок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG