Доступність посилання

ТОП новини

Серед натівських ВПС парк елітної бойової авіатехніки Угорщини буде одним із найменших


Василь Плоскіна Серед натівських ВПС парк елітної бойової авіатехніки Угорщини буде одним із найменших

Угорщина, 18 серпня 2003 – Військова реформа в угорських ВПС передбачає збереження в майбутньому всього 14 винищувачів. Буде також зведена до мінімуму й кількість гелікоптерів.

Згідно з заявами керівників генерального штабу збройних сил Угорщини та оборонного відомства цієї країни, в майбутньому з 290 літальних апаратів на потреби армії буде відведено менше шостої частини наявної авіатехніки. Вони пояснюють це тим, що в сучасних умовах немає необхідності утримувати велику кількість літаків і гелікоптерів.

Натомість наступне десятиліття для національних ВПС буде прикметне тим, що уряд виділятиме набагато більше коштів на розвиток і модернізацію штатних літальних засобів, ніж раніше. Наприклад, у рамках реформ замість кечкеметського авіаполку, укомплектованого радянсько-російськими літаками МіҐ-29, до 2009 року буде сформований значно менший підрозділ, але вже на базі шведсько-британських винищувачів “Grippen”.

За словами Іштвана Бочкаї, представника міністерства оборони Угорщини, нині в режимі експлуатації національні ВПС утримують близько 200 винищувачів МіҐ-29. Для державної скарбниці це є чималим тягарем, адже закупівля запасних частин і поточні ремонти обходяться платникам податків у кругленьку суму. Бочкаї каже, що в міністерстві не вважають за потрібне фінансувати реконструкційні роботи на цих літаках.

Не справдилися сподівання угорських авіаторів і щодо винищувачів, отриманих Угорщиною в рамках повернення російського державного боргу. Парадоксальним чином ці літаки не можуть злетіти в небо. Як мовиться у приказці, на тобі ,небоже, що мені негоже…

Очевидно будуть списані з армійського обліку також східно-німецькі, ще НДР-івські “Альбатроси” типу Л-39. Проте поки що невідомо, яку заміну знайдуть їм потім. Не чіпатимуть хіба що вертольотів Ан-26, цих ветеранів ВПС, і Мі-24-і, які добре зарекомендували себе ще під час бойових дій радянського військового контингенту в Афганістані. Отже, з усіма вирахуваннями й скороченнями, зазначають експерти, угорські ВПС будуть найменшими не тільки в НАТО, а й на теренах Центрально-Східної Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG