Доступність посилання

ТОП новини

Американські фермери «до смерті» бояться «хлопців з Чорного моря»


Марія Щур Американські фермери «до смерті» бояться «хлопців з Чорного моря»

Прага, 21 липня 2003 – Зараз, коли фермери в Україні оплакують загибель майже 60% врожаю зернових, важко собі уявити, що на другому кінці Землі американські фермери трясуться від страху перед конкурентами з України. Минулорічний експорт пшениці з України витіснив американців з їхніх традиційних закордонних ринків і, незважаючи на всі цьогорічні катаклізми з врожаєм, американські фермери говорять, що в особі України в них з’явився могутній конкурент, загроза від якого з часом лише зростатиме.

Ані щедрі державні субсидії, ані доступ до останніх новинок на ринку добрив, насіння та техніки минулого року не допомогли американським фермерам втримати свої традиційні ринки збуту – Північну Африку, Близький Схід, Східну Азію. «Хлопці з Чорного моря» витіснили їх із цих ринків великим обсягами та низькими цінами. «Хлопці з Чорного моря» - це, звичайно, не ватага козаків-чорноморців, а звичайні українські хлібороби – так, не без остраху і поваги, називають їх американські фермери.

Говорить Том Мік, голова Вашингтонської Ради Пшениці, організації що об’єднує виробників пшениці штату Вашингтон: «Я маю на увазі країни, що лежать навколо Чорного моря. Це передусім – Україна, Казахстан, інші держави». Через великі українські чорноморські порти: Одесу, Іллічевськ, Південний, -Україна минулого року вивезла декілька десятків мільйонів тонн пшениці.

«Україна вивезла минулого року через Чорне море майже всі 10 мільйонів тонн експорту зернових. До цього слід додати ще близько півтора мільйона тонн з Росії та Казахстану. Тобто чорноморський експорт пшениці – це на 90% українська пшениця», - говорить директор київської консалтингової компанії “Украгроконсалт” Сергій Феофілов.

Незважаючи на те, що цього року природа сильно нашкодила українським фермерам і пшеницю доводиться завозити до України, минулий рік був сигналом для американців, що у них з’явився серйозний конкурент. Продовжує Том Мік: «Якщо подивитися на справу в перспективі, то ми очікуємо, що ця проблема уже залишиться з нами назавжди. Минулого року цей регіон разом із рештою Європи вперше за понад століття експортував більше пшениці, ніж Сполучені Штати. Цього року через посуху ситуація змінилася, але з роками вони відновлять минулорічні обсяги, і ми очікуємо, що це будуть наші конкуренти надовго». За прогнозами американського міністерства сільського господарства, до 2008 року величезний експорт з регіону, такий, як минулого року, стане щорічною реальністю.

«Ми до смерті перелякані тими збитками, що вони можуть нам завдати», - сказав нещодавно американський фермер в інтерв’ю місцевій газеті “Seattle Times”. У телефонній розмові автор статті Алвін Скотт розповів, що американські фермери, які звичайно дуже обізнані та завжди насторожі, були захоплені зненацька появою таких могутніх конкурентів у місці, яке ще не так давно було об’єктом гуманітарної допомоги. «Один з героїв моєї історії розповів мені про свого батька, тутешнього фермера, який їздив допомагати становленню фермерства у колишньому Радянському Союзі у середині 90-х. Його сусіди тепер мають зуб на нього за те, що він це робив, бо ті, кому він допомагав, є їхніми прямими конкурентами».

Єдине, на що сподіваються американські фермери, так це на те, що якість української пшениці ще не скоро дожене їхню, а тому якийсь час їм ще вдасться протриматись.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG