Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч новопризначеного голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимира Яцуби з керівниками обласних проводів політичних партій і громадських організацій


Геннадій Сахаров Зустріч новопризначеного голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимира Яцуби з керівниками обласних проводів політичних партій і громадських організацій

Дніпропетровськ, 28 серпня 2003 року.

У Дніпропетровську відбулася перша зустріч новопризначеного голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Володимира Яцуби з керівниками обласних проводів політичних партій і громадських організацій.

Володимир Яцуба розпочав чергове засідання політради при голові облдержадміністрації наступною заявою: "Для мене головне - підтримка, у тому числі усіх політичних партій. Якщо це буде, якщо ми будемо, не зважаючи на різницю у наших політичних поглядах, у організаційних, політичних, кадрових питаннях, якщо ми розумітимемо, що тільки разом ми можемо відстояти інтереси території, на якій проживаємо, ми отримаємо результат. Тому я готовий до розмови, готовий до відповідей, запитань. Постараюся відверто і лаконічно відповідати на ваші запитання. " Запитань вистачало, але спершу один з партійців, поздоровивши нового голову адміністрації, підніс йому букет квітів, що викликало спротив у таборі опозиційних партій і заяву, що вони квіти дарувати не збиралися. Володимир Яцуба, щоб розрядити ситуацію, жартома підніс подаровані квіти Іванові Шулику, голові обласної організації Української Народної партії. У відповідь Іван Шулик, котрий є координатором політичного об''єднання опозиційних партій і громадських організацій "Дніпропетровщина за європейський вибір", зачитав заяву об''єднання, підписану головами обласних організацій Народної партії, партії "Батьківщина", УРП "Собор", Соціалістичної партії, СДПУ Буздугана, партії "Реформи і порядок" і парті "Солідарність". У заяві сказано, що партії і громадські організації, які входять до об''єднання, і які свого часу на знак протесту проти використання їх як статистів у засіданнях політради, вийшли зі складу політради, відновлюють свою участь у її засіданнях. І то з причини звільнення з посади колишнього голови адміністрації Миколи Швеця, відставки котрого вони активно добивалися. Висловивши надію на те, що політрада при новому голові адміністрації стане дієвим органом, за результатами засідань якого реалізуватимуться дієві заходи, заявники зажадали звільнення з посад заступника голови адміністрації з питань внутрішньої політики Петра Кравченка, заступниці голови з питань освіти і культури Тетяни Кравченко, голови управління охорони здоров''я Романа Василишина, начальника обласної санепідстанції Сергія Риженка, заступника голови з питань житлово-комунального комплексу Леоніда Турчина. Йшлося також про припинення русифікації області, руйнації культури, відновлення статусу реформованої обласної філармонії, припинення закриття українських шкіл у Дніпропетровську, втручання у ситуацію з затопленням уранової шахти у місті Жовті Води. Висловлене також нерозуміння з приводу балотування Володимира Яцуби на довиборах депутата обласної ради.

Володимир Яцуба відповів, що звільнення та призначення на посади - його особиста прерогатива та що у цьому він керуватиметься адміністративною необхідністю. Своє балотування на виборах до обласної ради він пояснив необхідністю впливу на рішення ради та контролю за діяльністю органів управління областю, а також тим, що свого часу він балотувався до облради і має намір це реалізувати.

Відповідаючи на численні запитання, пан Яцуба вдавався до спогадів про своє перебування на керівних посадах у Дніпропетровську. Цікавою була дискусія Володимира Яцуби, як колишнього першого секретаря Дніпропетровського міськкому КПУ з першим секретарем обкому Компартії Віктором Борщевським. Суть позиції Володимира Яцуби у цій дискусії зводиться до заяви, що колись він теж був таким щирим комуністом, але ті часи минули та натяку на безперспективне майбутнє КПУ. Серед інформації, наведеної паном Яцубою підчас засідання політради, слід виокремити повідомлення, що на Дніпропетровщині зібрані близько 570 тисяч тонн зернових, головним чином, ячменю. Область, маючи 70 тисяч тонн зерна у елеваторах, потребує ще не менше 150 тисяч тонн. Укладені контракти з областями Росії і Казахстану на закупівлю близько 250 тисяч тонн зерна. 29-го серпня Володимир Яцуба виїде до Саратовської області Росії для узгодження обсягів закупівлі зерна і ціни на нього з губернатором Саратовської області Аяцковим. Пан Яцуба зазначив також, що за низькими цінами Росія зерно не продасть. Область розраховує поправити становище у сільському господарстві за рахунок соняшника і цукрового буряку. Головне, щоб ціна закупівлі насіння соняшника не була заниженою, сказав Володимир Яцуба. Хоча слід зазначити, що 28-го серпня на засіданні колегії обладміністрації було повідомлено, що київська фірма "Зерно" вже скуповує соняшник на корені за низькою ціною 750 гривень за тонну насіння. З боку Аграрної партії з цього приводу було заявлено, що майбутнього року на землях Дніпропетровщини, виснажених соняшником, врожаю не буде взагалі.

У перебігу спілкування голів обласних громадських організацій і партій вистачало і підлабузницької запопадливості і пропозицій кандидатур на посади у обладміністрації і просто бажання засвітитися перед новим керівником області. На закінчення зустрічі Володимир Яцуба сказав, що він вважає спілкування з керівниками партійних та громадських організацій необхідною складовою процесу державотворення та що ці зустрічі обов''язково проводитимуться не рідше, ніж раз на три місяці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG