Доступність посилання

ТОП новини

Ідея виборів президента парламентом виникла три роки тому - Мельниченко


Сергій Куделя Ідея виборів президента парламентом виникла три роки тому - Мельниченко

Вашингтон, 2 вересня 2003 - Пропозиція обрання президента парламентом була оприлюднена керівником президентської адміністрації Віктором Медведчуком позаминулого тижня. Однак ця ідея вперше обговорювалася із президентом Кучмою вже більше трьох років тому. Про це свідчить запис розмови, здійснений майором Миколою Мельниченко. Зважаючи на суспільну важливість цієї інформації, Мельниченко розповів народному депутатові України, голові комітету з питань свободи та інформації Миколі Томенку про подробиці розмови.

У березні 2000 року президент Кучма приймав у своєму кабінеті одного з тогочасних керівників Верховної Ради. Саме під час цієї зустрчі президенту Кучмі і була запропонована схема, яка б дозволила йому залишитися на президентській посаді після завершення другого строку. Микола Томенко, який отримав від майора Мельниченка запис розмови, говорить, що першим кроком у реалізації плану мала стати перемога пропрезидентської політичної сили на парламентських виборах 2002 року.

“Насправді Леоніду Кучмі детально розповідали, як технологічно можна виграти в опозиції : зробити все, щоб під патронатом президента прийшла відповідна сила до парламенту, а потім конституційно змінити країну на парламентську республіку.

Отримавши більшість місць у Верховній Раді, ця сила мала б внести зміни до Конституції, які б передбачали обрання наступного президента вже парламентом. Такі конституційні зміни пропонувалося Леонідові Кучмі реалізувати саме під виглядом переходу до парламентсько-президентської республіки. Як вважав співрозмовник Кучми, нова пропрезидентська більшість не була б зацікавлена у всенародних виборах президента через два роки після парламентських виборів. Адже, як пояснює він, “невідомо, як будуть проводитися вибори, і хто може стати наступним президентом.” Микола Томенко вважає, що сценарій, запропонавний Кучмі більше трьох років тому, реалізовується саме зараз:

“Тепер те, що обговорювалося три роки тому, стає реальністю. Кучма зрозумів, що ті мудрі люди, які йому казали, що якщо він не може стати президентом на третій термін, а його представник - перемогти на виборах, то найкраще ліквідувати посаду президента. Саме це зараз і відбувається. Те, що робить Леонід Кучма і його команда, я розумію. Я не розумю тільки, що робить Олександр Мороз. Я думаю, що він розбереться, що сьогоднішня конституційна ініціатива – це не його гра. Це гра Леоніда Кучми і гра, яка готувалася щонайменше у 2000 році. І даний фрагмент, який запропонував Микола Мельниченко і про який ми з ним говорили, ще коли я перебував у США, цього добре свідчення.”

Цікаво, що ідея переходу до парламентської республіки у 2004 році була запропонована Леоніду Кучмі саме весною 2000 року, коли готувалися конституційні зміни, спрямовані на посилення президенської влади. Отже, керівники України не живуть лише категоріями сьогоднішнього дня. Принаймі тоді, коли йдеться про їхні інтереси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG