Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Угорщини не заперечує проти навчання 28 тисяч іракців у цій країні


Василь Плоскіна Уряд Угорщини не заперечує проти навчання 28 тисяч іракців у цій країні

Угорщина, 4 вересня 2003 – Попри ймовірні ускладнення внутрішнього й зовнішнього характеру, глава угорського кабміну Петер Меддьєші не виключає можливості навчання майже 30 тис. майбутніх іракських поліцейських на військовій базі у місті Тасарі на півдні Угорщини. Однак через обмеженість матеріальних ресурсів, пов’язаних із витратами на посилені заходи безпеки курсантів, а також із огляду на наявний стан навчально-технічної бази об’єкта, кількість курсантів в одному підготовчому циклі не може бути надто великою, підкреслив перший міністр.

Відповідаючи цими днями на запитання газети “International Herald Tribun”, яка виходить у Парижі, угорський прем’єр Петер Меддьєші заявив, що його країна готова прийняти в себе на навчання іракців, але тільки у складі невеликих груп, які змінюватимуть одна одну. За його словами, приїзд одразу 28 тис. осіб на невелику військову базу в південноугорське місто Тасар просто неможливий.

З іншого боку, зазначає газета “International Herald Tribun”, підготовка іракців в Угорщині пов’язана з чималим політичним ризиком, адже переважна частина населення країни, й особливо жителі області Шомодь відкидають таку ідею. До цього слід додати, що виразником подібних настроїв останнім часом стала урядова опозиція. ЇЇ представники звинувачують уряд у тому, що він легковажно ставиться до свого обо’язку дбати про безпеку громадян країни. Річ у тім, що окрім аж ніяк не гіпотетичної загрози скоєння терористичних актів проти курсантів, кажуть угорські консерватори, ніхто достеменно не знає, наскільки лояльними можуть бути до нової іракської адміністрації самі майбутні курсанти, адже серед них цілком можуть знайтися такі, що вже служили в лавах саддамівської поліції.

Тим часом у середу прес-секретар канцелярії прем’єр-міністра Угорщини поінформував пресу про те, що на останньому засіданні кабінет міністрів у принципі не заперечує проти підготовки майже 30 тис. іракців на території Угорщини, незважаючи на те, що офіційного звертання американської сторони щодо цього ще не надійшло. Угорська Республіка зацікавлена у встановленні законного порядку в повоєнному Іраку й зміцненні громадської безпеки. Проте оскільки наразі немає формального запиту США у справі навчання іракських правоохоронців в Угорщині, отож не складено й офіційної відповіді угорського уряду, сказав прес-секретар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG