Доступність посилання

ТОП новини

Сенат голосує за обмеження абортів.


Юрій Дулерайн Сенат голосує за обмеження абортів.

Нью-Йорк, 19 вересня 2003 - Сенат, верхня палата Конгресу Сполучених Штатів Америки, зробив важливий крок до ухвалення закону, який має обмежити право жінок на штучне переривання вагітності. Йдеться про хірургічну процедуру пізнього аборту, що її противники абортів називають частковими родами. Вони переконані, що вже цієї осені новий законопроект надійде на підпис президента Джорджа Буша. Залишаються, щоправда, серйозні розбіжності у версіях, ухвалених Сенатом (а раніше – Палатою Представників). За американською Конституцією, законопроект, перш ніж його підпише президент і зробить законом, має бути ухваленим обома палатами. Після цього спільна двопалатна конференція мусить довести обидва тексти законопроекту до спільного знаменника й лише після цього він надійде до Білого дому. Так от, варіант, затверджений нижньою палатою Конгресу, не містить статті, яка є в сенатській версії. А в тому варіанті говориться, що Сенат схвалює рішення Верховного Суду Сполучених Штатів від 1973 року про легалізацію штучного переривання вагітності.

Рух за скасування права жінок на пізнє переривання вагітності зараз у центрі вимог противників абортів, які упродовж останніх багатьох років домагаються ухвалення відповідного закону. Дискусія на цю тему вже майже десятиріччя точиться у Конгресі та у законодавчих зборах окремих штатів. Але нині, коли республіканці вибороли більшість в обох палатах Конгресу, противники абортів мають реальні шанси на успіх. Одностайне рішення Сенату (93 голоси подано “за”, нуль – “проти”) вважається важливою перемогою цього руху. Якщо двопалатна конференція виробить компромісне рішення, яке б викреслило з законопроекту статтю про підтримку рішення Верховного Суду, і президент Буш поставить свій підпис, це означатиме появу першого федерального закону, що обмежує право жінок на безпечну медичну процедуру переривання вагітності.

Кейт Майкелмен, президент громадської організації “Америка за вільний вибір”, що відстоює право на аборт, каже: “Ми наближаємося до такої ситуації, коли уряд стане між жінкою та її лікарем”. Але контроверсія не закінчиться, навіть якщо президент підпише закон. Численні правники очікують, що вирішальне слово залишиться за Верховним Судом. Три роки тому заборону пізніх абортів, прийняту декількома штатами, Верховний Суд оголосив такими, що суперечать Конституції країни.

Сенатор-республіканець Рік Санторум гадає, що противники абортів переможуть. Сенатор Барбара Боксер, демократ від Каліфорнії, звинуватила Палату Представників у намірі підважити попередню постанову Верховного Суду. Даглас Джонсон, представник організації під назвою “Національний рух за право на життя”, заявив, що прихильники абортів невдовзі зазнають вирішальної поразки. Чи це станеться, дізнаємося найближчим часом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG