Доступність посилання

ТОП новини

Українські морські піхотинці, що беруть участь у навчаннях НАТО біля узбережжя Шотландії, належно виконують свої завдання.


Сергій Драчук Українські морські піхотинці, що беруть участь у навчаннях НАТО біля узбережжя Шотландії, належно виконують свої завдання.

Прага, 23 вересня 2003 – Українські морські піхотинці, що беруть участь у навчаннях НАТО біля узбережжя Шотландії, належно виконують свої завдання. Це підтвердив для радіо “Свобода” речник військ НАТО на цих навчаннях.

У вівторок британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі повідомила про те, що двоє озброєних українських морських піхотинців зупиняли цивільні авта, які їхали дорогою повз територію протитерористичних навчань . Із повідомлення Бі-Бі-Сі випливає, що українці перестаралися, шукаючи умовних терористів, і перевищили свої повноваження. На захист одного з водіїв, чиїх дітей налякали люди в одностроях, виступив аж член Шотландського парламенту Алекс Ферґусон, який вимагав негайно розслідувати таку неприйнятну, за його словами, подію, що сталася ще в суботу. Згідно з повідомленням Бі-Бі-Сі, морально постраждалим від того інциденту принесені вибачення.

Що ж насправді сталося на навчаннях “Northern Lights 03” («Північне сяйво – 03»), в яких, крім військ 12 країн – членів НАТО, беруть участь також військові Швеції й України? З цим питанням я звернувся до речника навчань лейтенанта-командера Дейвида Вотермана і почув, що було воно трохи не так, як змалювали це в Бі-Бі-Сі:

«Почувши повідомлення про неналежну поведінку військових НАТО, – говорить Дейвид Вотерман, маючи на увазі українських морських піхотинців, які діяли спільно з французькими військовиками, – ми здійснили швидке й дбайливе розслідування й з’ясували, що жодної неналежної поведінки в цьому випадку не було. Військові зупинили авто, щоб попередити водія про рух військового транспорту на дорозі. Це було попередження, що стосувалося його безпеки , водієві порадили їхати обережно й побажали гарного дня».

За словами Дейвида Вотермана, жодних проблем не було. Не було офіційної скарги, військові діяли цілком правильно, відповідно до інструкцій. От тільки що в одному з авт, яке зупинили українські військові, сидів журналіст. Він визнав, що поводилися з ним дуже ввічливо. Але подавати репортажі – то журналістська праця, каже британський офіцер. У повідомленні той журналіст висловив свою власну думку, поставивши під сумнів у принципі саму можливість того, щоб його авто зупиняли на дорозі військові. Та жодних питань чи претензій до конкретного контрольно-пропускного пункту, який охороняли українські морські піхотинці, не було, наголосив речник навчань НАТО в Шотландії лейтенант-командер Дейвид Вотерман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG