Доступність посилання

ТОП новини

Янукович та Гербст - стратегічне партнерство України і США.


Сергій Куделя Янукович та Гербст - стратегічне партнерство України і США.

Вашингтон, 7 жовтня 2003 – Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, який перебуває зараз із офіційним візитом у США, зустрівся у вівторок у Білому домі із віце-президентом Сполучених Штатів Діком Чейні. На вечір також запланована його зустріч із Президентом Світового банку Джеймсом Вульфенсоном. А розпочав Віктор Янукович свій другий день перебування у Вашингтоні виступом на конференції, присвяченій українсько-американським економічним відносинам.

Виступу глави українського уряду у Вашингтоні передувало вступне слово посла США в Україні Джона Гербста. Більшість питань, які порушив американський посол, знайшли відповідь у виступі українського прем’єра. Джон Гербст нагадав, що в останні роки українсько-американські відносини значно погіршилися. Однак останнім часом вони отримала новий імпульс для пожвавлення.

“Основою для їх відновлення стали рішення Президента Кучми та Верховної Ради спочатку надіслати батальйон протихімічної оборони до Кувейту, а потім влітку надіслати миротворчий контингент до Іраку. Це нагадало нам про важливість спільних українсько-американських дій у стратегічних регіонах. Врешті -решт, ми залишаємося стратегічними партнерами”.

Віктор Янукович підтвердив слова посла:

“Україна ніколи не полишить ринкового вектора розвитку і стратегічного партнерства зі США. Насамперед у питанні протидії тероризму, зміцнення режимів нерозповсюдження та експортного контролю, боротьбі з організованою злочинністю”.

Гербст також зазначив, що розглядає добрі українсько-американські відносини, як передумову успішної інтеграції України до євро-атлантичної спільноти:

“Для досягнення повної інтеграції нам необхідно спочатку покращити наші відносини у сфері політичної реформи, і у цьому відношенні дуже важиливими будуть вибори наступного року, у сфері економічної реформи.”

Віктор Янукович, у свою чергу, відзвітувався про прогрес в обох напрямках:

“Важливим напрямом формування розвиненої ринкової економіки стала політична реформа. Її головною метою є становлення балансу між гілками влади, що дасть змогу кардинально поліпшити якість її роботи, в тому числі і в економіці. Ефективність ринкових реформ підтверджуються тим, що в останні роки темпи економічного зростання в Україні є одними з найбільших у Європі. В середньому, біля 7% щорічно”.

Повертаючись до теми конференції, Гербст поділився своїм баченням наступних кроків у розвитку української економіки:

“Українська економіка зараз швидко зростає, але ми б хотіли бачити її більш відкритою для іноземних інвестицій, більш прозорою, а також забезпечити ухвалення законів, необхідних для її вступу до СОТ чи ЄС”.

Віктор Янукович, у свою чергу, намагався бути самокритичним:

“Ми згодні, що ряд недоліків в інвестиційній сфері ще залишається. Більшість із них пов”язана з відсутністю достатнього досвіду демократичного капіталізму, незавершеністю реформи податкової та судової системи корпоративного управління. Деякі дісталися у спадок від старої системи, і їх неможливо усунути за один день”.

Разом з тим Гербст повторив свої застереження щодо нещодавно підписаних економічних угод у Ялті.

“Ми повинні пам”ятати, що ставки в Україні є дуже високими. У нас там зберігаються критичні інтереси. Але існують і інші альтернативи. Нещодавно Україна підписала угоду про утворення Єдиного економічного простору. Я сказав про це в Києві і повторю у Вашингтоні: українці повинні дуже обережно вивчити її сумісність із західною орієнтацією і цілями вступити до СОТ та ЄС.

Віктор Янукович спробував зменшити занепокоєння свого американського партнера:

“Що стосується нещодавно підписаних Президентами України документів про створення Єдиного економічного простору. Вони носять рамковий характер, і тому для запровадження потребують значної кількості додаткових договорів. Ми чітко визначили бажаний для нас рівень інтеграції та участі в єдиному просторі – це створення зони вільної торгівлі. Тому це жодним чином не позначиться на стратегічному курсі України в напрямку європейської та євроатлантичної інтеграції. Це також не заважатиме вступу України до СОТ”.

Переконуючи один одного у бажанні відновити двосторонні відносини, кожен з урядовців обрав свої пріоритети їх подальшого розвитку. Гербст тричі наголосив на необхідності проведення чесних і вільних виборів в Україні наступного року. Янукович, на противагу, закликав американських бізнесменів вкладати гроші в українську економіку і розвивати взаємодію у відбудові Іраку. Цьому він присвятить свої зустрічі і у найближчі три дні в американській столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG