Доступність посилання

ТОП новини

“Конгрес руских общин Крима” висуває Леоніда Кучму на третій президентський термін.


Володимир Притула “Конгрес руских общин Крима” висуває Леоніда Кучму на третій президентський термін.

Симферополь, 10 жовтня 2003 - “Конгресc русcких общин Крима” висуває Леоніда Кучму на третій президентський термін. У заяві, поширеній у понеділок в Симферополі, Конгрес заявив, що “для збереження стабільності і ладу в суспільстві та державі” потрібно висунути й обрати на третій президентський термін нинішнього Президента України Леоніда Кучму.

У заяві “Конгресса русских общин Крима” мовиться, що ця організація звернеться до Леоніда Кучми, якого називає “мудрим політичним лідером” і “професійним досвідченим керівником”, з колективним листом від мешканців Криму з проханням підтримати їхню ініціативу про третій термін. Автори заяви адресуються до депутатів Верховної Ради АРК і Верховної Ради України з вимогою підготувати і зробити відповідне подання до Конституційного суду. “Конгресс русских общин Крима” вважає, що перший термін президентства Леоніда Кучми 1994-99 років не може вважатися повноцінним, оскільки Конституція, яка забороняє втретє балотуватися на найвищу державну посаду, була ухвалена лише в 1996 році.

Каже голова “Конгресса русских общин Крима”, депутат кримського парламенту Сергій Шувайников:

“Ми вважаємо, що у цій ситуації реальним кандидатом, який може зберегти стабільність, міжнаціональний мир і порядок в українському суспільстві, є чинний Президент Леонід Данилович Кучма. Ще один фактор, який нам імпонує при всьому критичному ставленні до Президента, - це те, що він певним чином еволюціонував: це і його робота в СНД, і кроки на зближення в економіці і політиці з Росією. Ми, громадяни України російської національності, вважаємо, що для захисту своїх прав та інтересів маємо бути реалістами і прагматиками, і бачимо політичного лідера, який сьогодні може об’єднати усіх”.

Він повідомив, що згадана заява Конгресу була ухвалена на розширеному засіданні виконкому цієї організації останньої суботи. На цьому ж засіданні виникло і рішення про політичну співпрацю Конгресу із кримським відділенням Соціал-демократичної партії України (об’єднаної). Тим часом об’єднані есдеки стверджують, що “Конгресс русских общин Крима” з ними не узгоджував свою заяву і вони її не поділяють. Каже лідер кримських соціал-демократів (об’єднаних) Єфим Фікс:

“Те, що заявляє Конгрес, це їхнє право пропонувати. Я вважаю, що є Конституція і в межах цієї Конституції треба діяти. Відомо, що Президент заявляв, що він на третій термін не піде, а вибори відбудуться в 2004 році. А як це буде, давайте почекаємо внесення змін до Конституції, почекаємо політичної реформи, а там уже буде видно”.

Однозначно проти пропозиції “Конгресса русских общин Крима” кримські праві. Каже голова республіканської організації Української народної партії Олег Фомушкин:

“З одного боку, така пропозиція підтверджує, що Леонід Кучма – проросійський політик, і стає зрозумілим, чому в Криму триває русифікація. З іншого, це дуже схоже на політичне замовлення. Ми категорично проти третього терміну Леоніда Кучми. Ми сподіваємося, що зрештою в Україні буде покінчено з корупцією влади”.

У Постійному представництві Президента України в Криму ініціативу “Конгресса русских общин Крима” не коментують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG