Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес обговорює легальний статус для нелегальних іммігрантів.


Юрій Дулерайн Конгрес обговорює легальний статус для нелегальних іммігрантів.

Нью-Йорк, 14 жовтня 2003 - У Конгресі Сполучених Штатів нині обговорються законопроекти про надання законного статусу сотням тисяч нелегальних іммігрантів.

Юридична комісія Сенату, як очікують, уже цього тижня ухвалить законопроект, чільним спонсором якого є сенатор-республіканець Орин Хатч, голова цієї комісії. Понад третина сенаторів на списку спонсорів. Законопрооект передбачає амністію і надання статусу законних резидентів дітям нелегальних іммігрантів – школярам та випускникам середніх шкіл, які жили в Америці упродовж хоча б п’яти років. Таких підлітків десятки тисяч по всій країні. Цей законопроект один з багатьох подібних на користь іммігрантів, і він користується підтримкою як республіканців, так і демократів. Наприклад, є законопроект, який передбачає спеціальну пільгу для недавніх іммігрантів, які служать у збройних силах, туди набирають виключно добровольців. Для таких буде прискорений процес надання громадянства. Ще один законопроект надаватиме легального статусу сільськогосподарським робітникам, які допомагають американським фермерам збирати врожай. Як правило, це іммігранти з Мексики та країн Латинської Америки. За підрахунками, таких робітників понад півмільйона. Вони зможуть користуватися всіма правами постійних мешканців Сполучених Штатів, якщо погодяться залишатися на своїй роботі протягом кількох наступних років. Головні спонсори цього законопроекту – сенатор Ларрі Крейг, республіканець, і сенатор Едвард Кеннеді, демократ. Вони стверджують, що цей законопроект підтримують і консерватори, і ліберали в Конгресі, лідери Сенату, фермери, профспілка сільськогосподарських робітників, Торговельна палата і Американська федерація праці – Конгресс виробничих профспілок. Помічники президента Джорджа Буша кажуть, що він підпише новий закон, якщо Конгрес проголосує за.

Два роки тому законодавці мали твердий намір проголосити амністію для мільйонів нелегальних іммігрантів. Але ісламські теракти 11 вересня 2001-го року примусили Америку пильніше охороняти кордони. Але наступного року відбудуться президентскькі та парламентські вибори, тож діячі обох партій змагаються за голоси іспаномовних виборців, які стали головною національною і расовою меншиною Америки, відсунувши афроамериканців на друге місце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG