Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан: поява першої династії на пострадянських теренах?


Марія Щур Азербайджан: поява першої династії на пострадянських теренах?

Прага, 15 жовтня 2003 – В Азербайджані сьогодні проходили президентські вибори. Дотеперішній президент країни Гейдар Алієв відійшов зі своєї посади для того, щоб звільнити місце своєму наступникові, яким, на переконання багатьох, буде єдиний син Алієва, Ільгам. Ще під час проведення голосування з’явилися повідомлення про численні порушення. Оглядачі наголошують, що вибори у невеличкій, але багатій на нафту мусульманській країні Закавказзя дадуть певний сигнал про те, як у світі після 11 вересня ставляться до порушення демократичних норм .

Про те, що вибори відбулись, було відомо ще близько полудня, коли за даними виборчої комісії, проголосували більше половини виборців. Офіційно кандидатів сім, але мало хто сумнівається у перемозі сина дотеперішнього президента Азербайджану, 41-річного прем’єр - міністра Ільгама Алієва. На його боці, як уже прийнято казати на пострадянському просторі, всевладний “адміністративний ресурс”, а якщо без евфемізмів, то просто можливість маніпулювати виборами.

Що так воно і буде в Азербайджані, місцеві оглядачі майже переконані. Говорить політолог з незалежного пресового агентства «Туран» Гасан Кулієв: «В Азербайджані, найімовірніше,не буде чесних виборів. Справа Ільгама Алієва практично вирішена. Іншими словами, вибори будуть сфальсифіковані до тієї міри, що їх уже не можна буде назвати «виборами». Тому про Ільгама Алієва взагалі не можна буде сказати, що його обрали».

Один з двох опозиційних кандидатів від партії “Мусават”, що у перекладі означає “рівність”, Іса Камбар стверджує, що більшість виборців підтримує саме його. Він теж вважає, що результати виборів будуть підтасовані. «Я не маю жодних сумнівів, що влада сфальсифікує результати, тому що вони дуже добре знають, що люди за них не проголосують, що люди хочуть змін. Знаючи це, влада готує цілковиту фальсифікацію».

Проте не усі в Баку налаштовані песимістично щодо чесності виборів. Ришат Резакулієв, голова Євразійської фундації зі стратегічної співпраці (недержавної організації, яка вивчає розвиток демократії в Азербайджані) говорить, що, незважаючи на спроби залишити владу «в родині», можливі і сюрпризи. «Першою несподіванкою може бути воля виборців. Гадаю, ці вибори мають шанс буди демократичнішими, ніж попередні, 1998-го року та 2000-го. Хоча сказати, що вони будуть повністю чистими, на жаль, неможливо».

Ці вибори відрізняються від попередніх і тим, що закордонні країни відіграють у них досить велику роль. На початку місяця Сполучені Штати закликали Азербайджан до проведення чесних виборів. Напередодні голосування Ільгам Алієв зустрічався з офіційними чинниками Туреччини, Росії, США. Керівники сусідніх Грузії та Вірменії також дали зрозуміти, що готові прийняти його як наступника на президентській посаді. Деякі оглядачі говорять, що у нафтових інтересах великих компаній, а також в інтересах нетривкої рівноваги у вибухонебезпечному регіоні інші країни більше зацікавлені у стабільності, ніж у демократичній передачі влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG