Доступність посилання

ТОП новини

Губернатор Шварценегер визначить політичне майбутнє президента Буша.


Сергій Куделя Губернатор Шварценегер визначить політичне майбутнє президента Буша.

Вашингтон, 17 жовтня 2003 - Вчора у каліфорнійському містечку Сан-Бернардино відбулася приватна зустріч президента США Джорджа Буша із новообраним губернатором штату Арнольдом Шварценегером. Хоча зміст їхньої розмови не розголошується, після зустрічі обидва політики обмінювалися лише взаємними компліментами. Шварценегер назвав Буша найкращим союзником штату Каліфорнія у Вашингтоні, а президент США висловив упевненість, що новий губернатор буде проводити добру економічну політику. Такі публічні люб’язності вже змусили багатьох американських коментаторів зробити висновок, що Буш розглядатиме Каліфорнію як ключовий штат у своїй передвиборчій стратегії.

Під час кампанії за відкликання губернатора Каліфорнії Грея Девіса, на його підтримку до штату приїжджали всі провідні демократи, у тому числі подружжя Клінтонів та колишній віце-президент Ел Ґор. На відміну від Девіса, Шварценегер уникав появи у компанії із важковаговиками республіканської партії. Це стало особливо помітним тоді, коли візит президента Буша до Каліфорнії був несподівано перенесений на період уже після виборів. Адже, його поява поруч із Шварценегером могла позбавити колишнього актора десятків тисяч голосів демократів та позапартійних каліфорнійців. Однак зараз Шварценегер уже навпаки пишається своєю зустріччю із президентом:

“Перед цим штатом стоять дуже серйозні проблеми. Однак, після ранкової розмови із президентом, що стосувалася проблем Каліфорнії, я можу впевнено сказати одне: у нашого золотого штату немає кращого союзника у Вашингтоні, ніж наш президент, мій дорогий друг Президент Джордж Буш”.

Хоча президент Буш і надалі залишається малопопулярним у цьому традиційно ліберальному штаті, несподівана перемога республіканця надає і йому шанс перемогти тут на президентських виборах наступного року. А спробами підкреслити свою схожість із Шварценегером на спільній прес- конференції Буш засвідчив, що готовий цей шанс максимально використати.

“У нас відбулася добра зустріч, під час якої мені вдалося зрозуміти, як багато нас з ним поєднує. Ми обидва вдало одружилися. Нас обох іноді звинувачують у нездатності правильно говорити англійською. І в нас обох великі біцепси. Ну, принаймні перші дві спільні риси – це вже непогано. І ми обидва любимо нашу державу”.

Під час минулих президентських виборів Буш багато часу присвятив саме таким виступам перед виборцями у Каліфорнії. Однак тоді йому вдалося набрати лише трохи більше 40 % голосів, проти 53 % його головного противника. Зараз, лише за декілька тижнів активної кампанії, Шварценегер отримав уже на декілька мільйонів голосів більше, ніж Буш у 2000 році. Якщо Шварценегеру вдасться мобілізувати ці ж голоси на підтримку Буша наступного року, то чинний президент буде, на думку аналітиків, впевнено переобраний на другий термін. Адже в американській історії ще не було випадку, коли б кандидат у президенти перемагав у трьох найбільших за населенням штатах: Каліфорнії, Флориді та Техасі – і одночасно програвав загальнонаціональні вибори. Підтримка у Техасі, рідному штаті Буша, йому гарантована. Це ж можна сказати і про Флориду, губернатором якої залишається молодший брат президента. Отже політичне майбутнє Джорджа Буша зараз опинилося у руках колишнього актора із австрійським акцентом і голівудською посмішкою. Такої ролі у своєму житті він ще не виконував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG