Доступність посилання

ТОП новини

Дискусії в Конгресі щодо визнання голодомору 32-33 років геноцидом проти українського народу.


Мирослава Гонгадзе Дискусії в Конгресі щодо визнання голодомору 32-33 років геноцидом проти українського народу.

Нью-Йорк, 31 жовтня 2003 - В американському Конгресі продовжуються дискусії навколо резолюції сенату з голодомору. Автор документа, співголова Гельсінкської комісії сенатор Найт Хорс Кембел днями звернувся до своїх колег з проханням підтримати резолюцію. Але деякі представники Американської адміністрації виступають проти того, щоб резолюція чітко визначала голодомор 32-33 років як геноцид українського народу.

На підтримку Сенатської резолюції щодо голодомору вже виступили двадцять сенаторів. Документ чітко визначає голодомор 32-33 років геноцидом проти українського народу. Але саме цей важливий елемент документу і викликає найбільші дискусії в американському уряді. Білий дім, зокрема Рада національної безпеки CША, як стверджують поінформовані джерела, виступає за те, щоб вилучити з резолюції формулювання “геноцид”.

Голова Українсько-американського координаційного комітету Ігор Гавдяк називає кілька причин цього: одна - все ж таки вони не хочуть дратувати Росію. Закордонна політика Америки щодо України, щодо Східної Європи полягає у тому, щоб не дратувати Росію. Партнерство з Росією є для них дуже важливим. Друге, що вони бояться, що коли Сенат осудить голодомор, як геноцид, то інші етнічні групи в Америці, як то вірмени, чи індіани, чи навіть чорні можуть вимагати подібних резолюцій. А третє, я думаю, є можливість, що євреї не дуже підтримують слово “геноцид”, бо то тоді до певної міри ослаблює їхню вічну кампанію про Голокост”.

Водночас Ігор Гавдяк переконаний, що збереження формулювання голодомору, як геноциду проти українського народу у даній резолюції є принципово важливим.

Ігор Гавдяк: “Ми вважаємо, що є принциповим, щоб резолюція була ухвалена в такому тексті, як вона оригінально написана. Найважливішим там є, що вони засуджують голодомор, як геноцид. Було вже кілька резолюцій у Конгресі про голодомор. Ніяка резолюція не включала терміну “геноцид”. Цього року, нарешті, сенатська резолюція має цей термін, і я думаю, що це є дуже важливим. Якщо ця резолюція тільки скаже, що був голодомор, то це нічого нам не дає, всі знають, що був голодомор. Питання тільки, чи це був геноцид комуністичної влади проти українського народу, чи ні. Тому є дуже важливим, щоб ми настоювали, що резолюція сенату була ухвалена такою, якою вона була оригінально написана” ,- переконаний голова Українсько-американської координаційної ради Ігор Гавдяк.

Одним із важливих моментів для ухвалення резолюції є її підтримка комітетом міжнародних відносин сенату, який очолює Річард Лугар. На цей момент більшість членів комітету поставили свої підписи на підтримку резолюції, але остаточного рішення комітет з цього питання так і не ухвалив. Автори резолюції кажуть, що будуть відстоювати посилання на геноцид у резолюції, але не виключають, що можливо доведеться піти на деякі компроміси заради її ухвалення Конгресом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG