Доступність посилання

ТОП новини

Лідер фракції "Регіони України" вперше приїхала до Берліна.


Мар’яна Драч Лідер фракції "Регіони України" вперше приїхала до Берліна.

Прага, 11 листопада 2003 року.

Мар’яна Драч

До Берліна вперше приїхала лідер фракції "Регіони України" Раїса Богатирьова, яка належить до більшості у Верховній Раді. Чому Німеччина і чому саме зараз? Раїса Богатирьова відповідає на запитання радіо “Свобода”.

Раїса Богатирьова

Нас запросило товариство “Відкритої політики”. Запрошення збіглось з тим, що в січні відбудуться переговори з українською стороною, де буде брати участь Президент України. Думаю, що вже давно німецька сторона мала наміри запросити представників з нашої фракції, щоб можна було почути про політичну реформу, про нашу позицію стосовно цієї реформи, її перспективи.

Мар’яна Драч

Наскільки я розумію, то Ви вперше в Берліні?

Раїса Богатирьова

Так, в Берліні я вперше.

Мар’яна Драч

А кого ви вважаєте своїм головним партнером у Німеччині, з ким ви більше співпрацюєте (я маю на увазі фракцію “Регіони України”)?

Раїса Богатирьова

У нас немає політичних партійних партнерів у Німеччині. Ми цікавилися питаннями взаємодії політичних партій з регіонами, з землями своїми. Нам було цікаво вивчити ці взаємодії, особливо співпрацю уряду з правлячою коаліцією партійною.

Мар’яна Драч

На початку Ви сказали, що готується візит Президента України до Німеччини, але яку тут роль відіграєте Ви і Ваша фракція? Чи не мала б займатися цим візитом Адміністрація Президента чи МЗС?

Раїса Богатирьова

Я не сказала, що ми займаємося організацією візиту, а я сказала, що наша зустріч на цей період була запланована раніше. Але зараз німецька сторона готується до зустрічі на вищому рівні, яка відбудеться в січні. Саме тому вони хотіли дізнатися нашу точку зору стосовно політичної реформи, ініціатором якої є Президент держави, яку ми, як одна з потужних фракцій, підтримуємо. Я саме в такому контексті це сказала.

Мар’яна Драч

Мабуть, німецьких політиків, експертів передовсім цікавлять президентські вибори в Україні. От що саме Ви очікуєте від Німеччини напередодні цих виборів?

Раїса Богатирьова

Ви знаєте, німецька сторона не дуже цікавилася президентськими виборами, а цікавилася розподілом повноважень, які відбудуться після прийняття змін до Конституції між гілками влади. Саме з цього приводу були висловлені побажання, щоб вибори, які будуть відбуватися в Україні, проходили демократично, вільно, щоб якомога менше було б нарікань з боку політичних опонентів один на одного. Саме в такому плані були розмови.

Мар’яна Драч

Минулого тижня, невдовзі після подій в Донецьку, Ви сказали, що деякі західні дипломати фактично втручаються у внутрішні справи України, коли вони коментують подібні події. Чи змінили Ви зараз свою точку зору в Берліні?

Раїса Богатирьова

Ми в Берліні не обговорювали питання донецьких подій, хоча я думаю, що в ході зустрічей, які ще сьогодні будуть відбуватися, можливо таке питання і постане. Я вважаю, що будь-які події, які відбуваються всередині держави, мусять бути представлені коректно, висвітлені об’єктивно для того, щоб ті, хто цікавиться політикою і політичними подіями в Україні, змогли скласти свої враження і свої оцінки.

Мар’яна Драч

Так, але ЄС ще минулого тижня оголосив демарш МЗС України якраз через події в Донецьку.

Раїса Богатирьова

Ми знаємо про цю заяву, але в ході мого перебування до цієї заяви не поверталися.

Мар’яна Драч

У вівторок ввечері Раїса Богатирьова разом з Олександром Тодійчуком, уповноваженим України з питань Євразійського нафтотранспортного коридору, виступала в Німецькому товаристві зовнішньої політики. І це ще не весь український десант у Німеччині. Зараз в Берліні також перебувають радник Президента України Андрій Фіалко та політолог Дмитро Видрін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG