Доступність посилання

ТОП новини

Азійське турне міністра оборони США.


Мирослава Гонгадзе Азійське турне міністра оборони США.

Вашингтон, 17 листопада 2003 - Міністр оборони США Доналд Рамсфелд перебуває з шестиденним візитом в азійському регіоні. Сполучені Штати продовжують шукати міжнародну підтримку для забезпечення стабільності в Іраку та змінюють стратегію військової присутності у тому регіоні.

У столиці Південної Кореї - Сеулі, куди Доналд Рамсфелд прибув у неділю, на нього чекали демонстрації протесту. Активісти антивоєнного руху звинувачували міністра оборони США у тому, що він намагається примусити Південну Корею направити більше військ до Іраку. Сполучені Штати і справді просять Південну Корею скерувати до Багдада додаткові війська. Наразі там перебуває 700 південнокорейських солдатів, здебільшого медичних працівників.

У результаті переговорів між посланником офіційного Вашингтона та президентом Південної Кореї, останній, незважаючи на протести, пообіцяв надіслати додатково три тисячі солдатів до зони конфлікту. Також Південна Корея готова виділити 260 мільйонів доларів на реконструкцію Іраку.

Ці ж проблеми вирішував Доналд Рамсфелд і в Японії, яку він відвідав у рамках свого візиту. Минулого тижня офіційний Токіо ухвалив рішення відтермінувати відправку своїх військових до Іраку. Основною причиною цього рішення був напад на італійську військову частину в Насарії, де загинуло 26 осіб. Та, виступаючи в Токіо, Доналд Рамсфелд сконцентрував свою увагу на зміні зовнішньополітичної стратегії США. Він, зокрема, зазначив:

“Сполучені Штати, як ви знаєте, останні два роки працють над реорганізацією стратегії своєї військової присутності у світі, ми розробили певні концепції та ідеї, але ми зараз лише на початковій стадії дискусій щодо цих концепцій з нашими друзями і союзниками, включаючи Японію”,- заявив міністр оборони США.

Що ж до нагальної проблеми направлення японських солдатів до Іраку, то офіційний Токіо заявив, що хоче зробити це якомога швидше і відіслав у неділю до Багдада групу з 10 фахівців для того, щоб визначитись з питань безпеки, які необхідні будуть для майбутнього.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG