Доступність посилання

ТОП новини

Власники дрібних крамниць в Угорщині не в захваті від нових вимог Євросоюзу.


Василь Плоскіна Власники дрібних крамниць в Угорщині не в захваті від нових вимог Євросоюзу.

Угорщина, 25 листопада 2003 – Нові правила ЄЄ щодо дотримання гігієни в дрібних крамницях Угорщини, введені у листопаді, сприйняті власниками неоднозначно. Є між ними такі, хто відверто ігнорує нові вимоги, попри загрозу виплати солідних штрафів. Частина дрібних підприємців обурюється, заявляючи, що такі правила призведуть їхній бізнес до банкрутства. А більшість продавців за звичкою бурчить, але підкоряється новій вимозі, воліючи терпіти від нововведень, якщо вже не випадає найближчим часом щось змінити у веденні власного бізнесу.

Віднедавна продавці дрібних угорських крамничок з гігієнічних міркувань повинні носити обов’язкові головні убори. Нові правила Євросоюзу зобов’язують (і це не жарт) носити захисну пов’язку навіть затятим бородачам-мужчинам, які стоять за прилавками. Але й це ще не все. Власники невеличких магазинчиків повинні потурбуватись про те, щоб у торговому приміщенні чи на складі була наявна низка нововведень, бодай і ціною власного прибутку від торгівлі. Інакше доведеться платити чималі штрафи. Але часто дрібний підприємець не може платити зарплату кільком працівникам, наприклад, лише за те, що один з них цілий день на касі, інший прибирає , а хтось третій обслуговує покупців. Адже нерідко всі ці обов’язки в дрібній крамниці виконує одна людина. І поскільки на неї можуть посипатися штрафи від уповноважених відповідної інспекції муніципалітету, то що на власника магазину чекає через кілька місяців?

Та навіть не знаю, - ховає руки за спину молодий власник крихітної продуктової крамнички на розі сусіднього будинку. – Доведеться, либонь, платити перший штраф, потім – другий, третій… А там закриємося. Я фізично не маю змоги прорубувати у цій товстелезній стіні ще один службовий вихід. Та й не лише в мене одного на нашій вулиці є подібні проблеми.

А я подамся працювати до якогось мегамаркету, - посміхається молода дівчина, яка недавно відкрила свій галантерейний магазинчик біля автобусної зупинки. Місцина ця досить людна, торгівля в неї йшла жваво. Відтак, якщо в неї виникнуть серйозніші проблеми, то не виключено, що стане інспектором, перевірятиме своїх колег. - Зараз на такі кадри у держави великий попит, резонно завершує вона.

Бозна-як тільки не обурюються продавці невеличких крамниць Угорщини з приводу введення нових правила гігієни Євросоюзу. У кого з гумором усе гаразд, той не вгаває жартувати, мовляв, коли навчимося захищати волосся й власні бороди від випадіння волосин, то чи не винайдуть брюссельські чиновники ще якусь хитру штукенцію, скажімо, пов’язку на вуса, або зобов’яжуть продавців працювати у скафандрах за прилавками, як космонавтів на орбіті. Втім, іноді навіть серед них зустрічаються такі, хто намагається міркувати про нові правила цілком серйозно. На думку цих продавців, згадані вимоги працюватимуть лише тоді, коли відкривається нова крамниця, адже у магазинах із добре налагодженою торгівлею невиправдані вимоги можуть поставити під питання самі основи торгівлі. І тому не знайдеться такого уряду, який пішов би на це, інакше він буде позбавлений надходжень до державного бюджету, кажуть дрібні підприємці Угорщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG